Pastinaakbollen

(Voor 25 bollen:) ca. 1250 gr gekookte, uitgelekte en daarna gepureerde pastinaken; 175 gr bloem; 3 eieren, losgeklopt; ½ theel zout; ½ theel nootmuskaatrasp; olie om te frituren

Leuk voor Oudejaarsavond (foto’s 2012), maar eigenlijk voor elk moment. Als er maar pastinaken zijn.

Bereiding
Meng alles – uiteraard niet de frituurolie – goed in een ruime kom. Verhit de olie tot 190o C. Doe het beslag per eetlepel in de olie en bak gedurende een minuut of drie, tot het goudbruin is. Uit de pan scheppen en overhevelen op keukenpapier om uit te lekken (evt. een oude krant eronder).

31 december 2011
We kwamen dit recept in de basis tegen op een site met Dutch oven-recepten. Hoewel deze gietijzeren pannen natuurlijk ook binnen gebruikt kunnen worden, gaat het om buiten koken. Aan op of aan een driepoot hangend boven een vuur.
En op deze Oudejaarsavond kookten we buiten. Gezien het druilerige en regenachtige begin van de dag hebben we niet alle vuren aangemaakt, en een deel binnen bereid. Maar Jan had deze geweldige buitenkookkachel. Daarin hebben we olie verhit en de bollen gebakken.

Opmerkingen
1)   Alternatief voor buiten, in een zgn. Dutch oven, 18-20 gloeiende briketten onder de pan – of een equivalent aan hout.
2)   De bollen zijn veel eerder bruin dan aangegeven staat. Dat betekent geen solide, met oliebol vergelijkbare binnenzijde, maar een puree-substantie. Maakt niet uit, het is heerlijk.

Plaats een reactie