Patatas bravas

bron: Moro
1½ kg aardappelen, vastkokende (bijv. roseval), geschild en in blokjes; 1 l olijfolie; zeezout; gerookte Spaanse paprikapoeder

Saus: 2 blikken tomaten op eigen sap (2 x 400 gr); 6 eetl. olijfolie; 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes; 1-2 gedroogde Spaanse pepertjes, verkruimeld; 2 laurierbladeren; 1/3 theel. gedroogde tijm; 1/3 theel. gedroogde oregano; 1 grote Spaanse ui, fijngesnipperd; 1 groene paprika; kleingesneden; 100 ml. droge witte wijn; ½ theel. suiker; 1 theel. hete Spaanse paprikapoeder; peper & zout

Ik hoef, denk ik, niet uit te leggen dat de ui en knoflook ontjast moeten worden en de paprika van zaad ontdaan, alvorens deze klein te snijden.

Saus: doe de tomaten in een schaal en maak ze fijn (dat kan makkelijk door ze in de hand door de vingers te persen). Verwijder alle velletjes en harde stukjes. Doe de helft van de olijfolie in een ruime steelpan en bak daarin de knoflook goudkleurig – dus niet te heet. Doe de Spaanse peper erbij en even doorroeren. Doe de tomaten erbij en de kruiden. Breng voorzichtig aan de kook en draai het vuur lager. Laat ca. 20 minuten zachtjes pruttelen tot de tomatensap vrijwel geheel is verdampt. Neem de pan van het vuur. 
Bak onderwijl in een andere (ruimere) pan de gesnipperde ui en paprika zachtjes in de rest van de olijfolie. Tot ze zoet en zacht zijn. Dit duurt eveneens ca. 20 minuten. Voeg dan de witte wijn toe aan de ui-paprika. Breng aan de kook en doe het tomatenmengsel erbij. Voeg suiker en paprikapoeder toe en breng met peper & zout op smaak. Kook even door. Doe er wat water bij als de saus te dik is. 
Bak de aardappelblokjes in de olie op laag tot matig vuur, zodat ze gaar worden, zonder te verkleuren. (Dit kan tevoren worden gedaan en heet dan ook in de volksmond van de patattenbakkers: voorbakken.) Fituur ze daarna in hete olie tot ze goudbruin zijn. De olie mag niet gaan dampen[1]. Uit laten lekken. Eventueel wat zouten. 
Lepel de saus over de aardappelen en bestrooi met een beetje extra paprikapoeder.

zomer 2007 

Enkele keren gemaakt, o.a. voor Bri en haar kinderen

OPMERKINGEN
Erg lekker aardappelgerecht.
Volgens Moro wordt het in Spanje opgediend met aloili of mayonaise.

[1] te hete olijfolie is ongezond – neem anders arachideolie

Plaats een reactie