Een lekkere salade van penne (pasta) met peultjes die eerst een tijdje koud moet “trekken” in de koelkast. Met tomaat, basilicum, dragon en naar keus olijven en/of tonijn.
- 300 gr peultjes
- 500 gr penne, gaar (250-300 gr ongekookt)
- 2 eetl olijfolie
- 1 st ui in ringen
- 2 tenen knoflook, geperst (kwartier tevoren)
- 12 st zwarte olijven, gehalveerd
- 4 st tomaten, in stukken
- 2 eetl basilicum, gesnipperd
- 1 eetl dragonblaadjes, kleiner gesneden
- 200 gr markeelfilets, uit elkaar getrokken (optioneel)
- zout en peper uit de molen
-
Blancheer de peultjes kort (een minuut of hooguit twee).
-
Breng de penne op smaak met peper en zout en een eetlepel olijfolie.
-
Bak de ui in eetlepel olijfolie en voeg er de knoflook bij.
-
Roer ui en knof onder de penne. Schep voorzichtig de rest van de ingrediënten erdoor en laat even in de koelkast afkoelen.
-
Schep in een (doorzichtige) schaal en serveer.
[2006] Nu de salade net klaar is, smaakt het nog niet erg. Ik heb de tonijn er niet ingedaan. Wel meer peper en zout. Eens afwachten wat het doet na een paar uur in de koelkast. En dat is…….. goed!
[2015] Geen olijven, geen tonijn (dat doen we niet meer, uitgezonderd de albacore – de witte tonijn). Maar met kersentomaatjes erdoor is het ook uitstekend
19 juni 2006
Erg veel peultjes. Over het algemeen zijn de recepten voor het gebruik van peultjes karig; ze worden voornamelijk in Chinese of Chineesachtige gerechten gebruikt. En dat wordt saai. De peultjes moeten ook op zichzelf staan.
De tuinbonen komen er ook aan. Gisteravond hebben we een stuk of twintig tuinbonen als hapje bij de wijn genoten.
13 juni 2007
De laatste peultjes. Door de warme lente schiet alles een beetje meer op. Deze salade maak ik voor morgen, donderdag, als we bridgen en we bovendien dienst hebben voor zomeravondbridge.
3 juli 2015
Is het echt meer dan acht jaar geleden dat dit voor het laatst is gemaakt. Het jaar is laat op gang gekomen, maar dan is het nu wel meteen 38o C. Kleindochter Ella logeert, Gabi en Kwinten zijn er en Kwinten’s broer Jeroen schuift wat later aan.