Polenta-ricottacake

bron: BBC Food (Delia Smith)
175 gr dadels, gehakt; 50 gr pecannoten, grof gehakt; 3 eetl amaretto; 250 gr ricotta (bakje); 200 gr polenta; 200 gr zelfrijzend bakmeel (100 gr = 93 gr bloem + 7 gr bakpoeder); 1 theel bakpoeder; 1 grote theel kaneelpoeder; 195 gr kristalsuiker (ruwe rietsuiker); 100 gr boter, gesmolten; 200 ml lauw water; 1 eetl demerarasuiker (gewoon ruwe rietsuiker nemen)

Een 20 cm lange cakevorm. Wij hebben er een met een losse bodem van 20 x 20 cm genomen. Maar een lange hoge is misschien beter.

Verhit de oven op 170o C.

Polenta-ricottacake 1.jpg

Doe de dadels met de amaretto in een kom en laat dat een kwartiertje staan.
Rooster de pecannoten in een droge koekenpan, of in de oven, gedurende een minuut op acht. Niet te lang.

Neem een grote kom en zeef de melen en het kaneel. De grove maïsresten van de polenta blijven achter in de zeef. Kieper deze als laatste in de kom (zie opmerking 1)
Doe de 195 gr suiker erbij, de ricotta en de gesmolten boter. Neem een handmixer en mix het tot een mooi deeg. Spatel de dadels (met amarettovocht) en noten erdoorheen.

Doe over in de bakvorm, strijk glad en bestrooi met de demerarasuiker (ruwe rietsuiker).
Bak.
Bak lang. Volgens het originele recept 1¾ – 2 uur (zie opmerking 3). Delia zegt dat het midden enige veerkracht moet vertonen als u er met de vinger op drukt. (Allereerst maak de suiker het al wat harder, maar toch.) Anders 10 minuten langer en opnieuw testen. Zegt ze.

Uit de oven, af laten koelen.

Polenta-ricottacake 2.jpg20 januari 2010
Dit recept had ik al lang geleden op mijn harde schijf geparkeerd. En in de winter maak je geen desserts met fruit dat uit allerlei warme landen wordt overgevlogen. Vind ik. Dus deze cake leek me top.
Na drie keer vragen beaamde iedereen nog steeds dat ze het heel erg lekker vonden. Ik ook, maar gezien de droogte (baktijd) en maïsresten had ik mijn twijfels – dat kan beter, piepte een stemmetje in mijn achterhoofd (zie opmerking 3).

OPMERKINGEN
1)   De maïsresten van de polenta geven de cake iets knisperends. U kunt het weglaten. Ons hele proefteam vond het lekker, ikzelf iets minder. Oordeel zelf.
2)   Demerarasuiker is een bijzondere, grofkorrelige vorm van ruwe rietsuiker. Uit de diverse bronnen heb ik begrepen dat deze in de bakkerij nogal wordt toegepast omdat ze makkelijk karamelliseert.
3)   De kookwekker op 99 minuten gezet, net geen uur en drie kwartier. Het was een stevig doorbakken cake, die volgens mij wel wat eerder eruit had gemogen. Het kan natuurlijk komen omdat ik een 20 x 20 vorm heb gebruikt en de hoogte van de cake dus geringer was dan wanneer een langwerpige vorm wordt genomen.
4)   Het originele recept bevat 225 gr suiker in de cake. Ik doe altijd minder, dus nu 195 gr.

Plaats een reactie