Pruimenflaugnarde

Bron: A Piece of Cake
[a] 10 rijpe pruimen; 30 gr boter; 2 eetl rietsuiker;
[b] 1 theel kaneel; 50+ gr geschaafde amandelen of 50 gr amandelmeel en wat geschaafde amandelen; 1 vanillestokje; 30 gr bloem; 75 gr rietsuiker; 1 biologische citroen, alleen rasp; 250 ml slagroom; 4 eieren, waarvan 2 heel en 2 alleen dooier; boter en suiker voor de bakvorm

[a] pruimen even bakken
Halveer de pruimen en verwijder de pit. Neem een ruime koekenpan, smelt de boter op laag vuur, strooi de eetlepels suiker over en leg de gehalveerde pruimen er in, met de bolle kant boven. Draai het vuur (iets) hoger en bak ze even. Vuur uit, af laten koelen.

Verwarm de oven voor op 175o Celsius.

Pruimenflaugnarde 1.jpg

 

Pruimenflaugnarde 3.jpg

[b] de bodem
Neem 50 gram geschaafde amandelen en maal die in een keukenmachine fijn – of neem 50 gram amandelmeel. Snijd het vanillestokje in de lengte mooi doormidden en schraap uit beide helften het merg. Meng vanille, amandelmeel, bloem, suiker en citroenrasp. Voeg slagroom toe en de eieren en klop het geheel tot een mooi glad beslag.

Vet een ruime ovenschaal in – of de bakplaat van een kleine oven. Bestrooi de schaal met suiker. Giet het beslag er in en leg er de afgekoelde pruimen er met de bolle kan naar beneden in. (Dus omgekeerd als in de koekenpan.) Strooi de geschaafde amandelen er over. Bak gedurende een dik half uur, tot het goudkleurig en stevig is.

Snijd in stukken en serveer lauwwarm met een bolletje vanille-ijs.

Pruimenflaugnarde 5.jpg8 augustus 2013
Vanavond een vegetarisch diner. Pieternel opperde pruimenclafoutis; ze had pruimen geplukt. Eldense blauwen. Maar aangezien clafoutis alleen met kersen (met pit) is, is dit dus een flaugnarde [floo-njarde]. Een flaugnarde is een clafoutis met wat anders dan kersen. Dus pruimenclafoutis moest het worden en ik vond dit recept.
Het smaakte uitstekend. Erg leuk om het met amandelmeel te doen.

OPMERKINGEN
1.   Wij bekleedden het met een strook bakpapier.
2.   Wij hebben het voor pakweg 15 mensen gemaakt, in een grote ovenplaat. (Dus de foto's tonen een grote flaugnarde.)

Plaats een reactie