Verrassend smakelijke quiche die misschien koud de volgende dag nog lekkerrrrrrrderrrr is. De gerookte makreel geeft de extra pep.
- 1 st gerookte makreel, het vlees in grove stukken
- 1 vel bladerdeeg (groot vel, of meerdere kleine)
- 150 gr wortels, in reepjes
- 1 st knolvenkel, in reepjes
- 2 tenen knoflook, geperst, kwartiier of langer voor het heet wordt
- 1 st fikse sjalot, gesnipperd
- 2 theel venkelzaad, geplet
- 3 st eieren
- room
- naar smaak: peper uit de molen en zout
- olijf- of arachideolie
-
Verhit wat olie in een stevige pan en smoor de venkel- en wortelreepjes met een beetje zout en peper gedurende een minuut of vijf tot tien (heeft met de dikte van de reepjes te maken)
-
Voeg dan sjalot en knof toe. Smoor tot de reepjes beetgaar of net niet beetgaar zijn. En dan af laten koelen – het beste is het even in een vergiet of zo te doen.
-
Verdeel het bladerdeeg over de bodem van de quichevorm. Bladerdeeg is vet genoeg, de vorm hoeft doorgaans niet te worden ingevet. Maar dat mag je zelf weten. (Wij gebruikten een restant bladerdeeg dat we uitrolden, dus dunner maakten.)
-
Verdeel de makreel over de bodem.
-
Klop in een kom de eieren los met een goede scheut room. Meng de geplette venkelzaadjes en wat peper en zout erdoor.
-
Verdeel de wortel-, venkelreepjes (en sjalot en knof) over de makreel. Plet eventueel wat en giet de eimassa erover. Schud wat zodat alles mooi is verdeeld en ingedaald.
-
Bak de quiche in een 20 minuten op 200° C in het midden van de oven. De quiche is klaar als de massa stevig is.
De makreel zou je ook door spekblokjes of plakken (gerookt) spek kunnen vervangen.
4 januari 2022
We hebben nog steeds een berg wortelen die uiteindelijk aan het eind van de winter op moeten. En een gerookte makreel in de vriezer. En gekochte venkel. Dit is een zeer smakelijk geheel geworden. De makreel is verrassend. En venkelzaadjes zijn altijd een leuke smaakmaker.