Hoe veel raapstelen kan een puree hebben? – dat is de vraag die we ons stelden, toen we de raapstelen door de warme aardappelpuree schepten.
Want dat is wat het is: We maken een aardappelpuree met en mengen er op het laatst de raapstelen door.
Was de raapstelen, ontdoe ze van de worteltjes. Om te grote nattigheid bij het mengen met de puree te voorkomen, laat ze uitlekken en slinger ze vrij droog in een slazwieper. Als de raapstelen fors zijn – zoals in ons geval van late oogst – snijd ze grof in stukken van 5 cm.
Terwijl u de aardappelen gaar kookt bakt u de spekjes zachtjes uit en verwarmt de melk in een pannetje.
Giet de aardappelen af, stamp ze, meng er een klontje boter door en een scheutje warme melk – zo veel melk dat het een mooie substantie wordt. Meng de spekjes en de kaas erdoor.
Doe dit in de pan boven laag vuur – zo blijft de puree warm en verdampt nog wat vocht. (Wel blijven omscheppen, anders brandt het aan.)
Op het laatst schept u de raapstelen er door. Ze moeten bij het serveren knapperig zijn. De warmte van de puree is voldoende.
Breng op smaak met peper en zout.
21 april 2014
Jaren hebben we geen raapstelen gezaaid. Dit vroege voorjaar wel. In de koude bak, na de veldsla en voor dat de augurken er komen te staan. En toen vergat ik dat ze er stonden. Dus vandaag oogstten we fikse raapstelen. Grote bladeren.
Veel verschillende vroege gewassen, behorende tot de koolfamilie, worden als raapstelen(zaad) verkocht. Maakt niet uit. Het is een lekkere, gezonde en vroege voorjaarsgroente. Dus dit is het eerste raapstelengerecht in onze receptenbibliotheek.
En weet u? Dit is een heel eenvoudige, maar verrekte lekker voorjaarsstamppotje.