Rabarber-mosterd chutney

bron: inspiratie van een potje van Heerlijkheid Mariënwaerdt
1300 gr rabarber, netto, schoon, in stukjes; 1300 gr uien, netto, schoon, gesnipperd (niet te fijn, maar ook niet grof); 50 gr mosterdzaad; 3 volle, piekende eetl grove mosterd (Meaux); 10 cm gemberwortel, fijngehakt/-gesneden; 250 ml rode wijnazijn; 350 ml rode port; 170 gr rietsuiker; olijfolie

rabarber-mosterdchutney lang.jpg

15 november 2009
Potje leeg. Lekker. We hadden een pot rabarber-mosterdchutney cadeau gekregen van Tilly. Onze smaaknotities: zacht, zoet, mosterd. In de textuur is de ui duidelijk aanwezig, net als de "doorweekte" mosterdzaadjes. Gember is niet of nauwelijks te proeven. De kleur is lichtbruin, zou er witte port zijn gebruikt of rode?

24 mei 2010
Rabarberverwerkdag. Twee taarten gebakken omdat schoonma 75 jaar is geworden. En dan maar door. Deze chutney gemaakt. Op het potje van H. Mariënwaerdt staan wel de ingrediënten, niet de verhoudingen. Dus die heb ik zelf ingeschat. 1:1 = rabarber : ui. Dat leek me wel redelijk. De rest is op smaak gedaan.
René kwam langs en proefde het restant dat niet in de potjes was verdwenen: "Heel erg lekker." Persoonlijk vind ik dat de ui wat zachter had gekund en misschien iets meer zoet? (Hoewel, een chutney hoort zurig te zijn.)

Bereiding

rabarber-mosterdchutney.jpgZet een grote pan met water op, waarin u jampotjes en deksels aan de kook brengt. Neem een kasserol (grote gietijzeren pan o.i.d.), scheutje olijfolie erin en smoor de ui zacht. Doe na 10 minuten de stukjes rabarber en gemberwortel erbij alsook de port en het mosterdzaad. Laat zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Als de rabarber nog niet helemaal uiteen is gevallen, maar wel gaar, de mosterd, azijn en suiker erbij. Roeren en heel even doorkoken.

Vis een potje uit de pan met water, vul 'm ras met het mengsel, draai het deksel erop en zet omgekeerd weg. Herhaal dit een keer of tien. Of meer.
Zet de potten na een kwartier of zo weer rechtop en laat minstens een maand rusten eer u zich aan consumptie waagt.

Plaats een reactie