- 320 gr penne of andere korte pasta;
- 1 grote bol radicchio de Chioggia;
- 1 sjalot gesnipperd;
- 2 braadworsten;
- olijfolie;
- klontje roomboter;
- peper & zout;
- 1 eetl peterselie fijngehakt blad
-
Zet ruim water op om de pasta te koken. Pasta koken doe je zo.
-
Was de radicchio. Dat zal vaak niet meer zijn dan de buitenste bladeren wegnemen. Snijd hem in de lengte, dus door de stronk, doormidden. Snijd de halve stronken er uit en doe weg. Snijd de radicchio in dunne repen en dan nog eens overdwars, zodat er kleine(re) stukken ontstaan.
-
Neem een ruime, stevige koekenpan. Doe daarin wat olijfolie. Verhit het en bak het worstvlees lekker uit. Het mag bruinen en wat knapperig worden.
-
Ondertussen kookt u de pasta.
-
Als het worstvlees gaar en wat gebruind is, doet u de gesnipperde sjalot en de radicchio erbij. Deze zal snel slinken. Schep goed om. Eventueel een klein scheutje water erbij. Draai het vuur laag en laat even smoren.
-
Als de pasta gekookt is, deze afgieten. Schep de koekenpan leeg en meng het met de pasta. Roer er nog een klontje boter door.
-
Serveer in of op borden met wat peterselie erover.
In het oorspronkelijke recept wordt minder sjalot en room in plaats van boter gebruikt.
24 april 2018
We leven al braaf van veel vroege groenten (o.a. “spinazie” maken van een mengsel van zevenblad, paardenbloemblad, brandneteltoppen, brave hendrik, wat look-zonder-lookblad en zowaar enkele bladen smalle weegbree). Maar in de koelkast ligt nog een bol radicchio. Die had ik voor de zekerheid gekocht toen Luis Leon de afgelopen tijd bij ons logeerde. Radicchio hoort wat ons betreft bij de wintergroenten. De teelt duurt lang en ze is redelijk winterhard. Het buitenste blad kan rotten, maar dat trek je gewoon weg.
Dit gerecht is verrukkelijk, ook omdat radicchio nog lekker wat ouderwetse bitterheid kent.