Risotto met eekhoorntjesbrood

Risotto con porcini

bron: BBC Food (Antiono Carluccio)

350 gr verse eekhoorntjesbrood, schoongemaakt; 1½ l kippe- of groentebouillon; 100 gr boter; 1 ui (2 sjalotten), fijngehakt; 325 gr arboriorijst; 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt; 2 eetl peterselie, fijngehakt; peper & zout naar smaak

Snijd de eekhoorntjesbrood in dunne plakken. Breng de bouillon aan de kook (in de buurt van de risottopan).
Smelt 85 gr boter in de pan en fruit de ui (sjalot) tot ze zacht is. Voeg de rijst toe en roerbak op hoog vuur totdat alle rijstkorrels ingevet zijn.
Blus af met een flinke scheut bouillon en draai het vuur laag. Voeg wat bouillon toe. En roer. De rijst neem de bouillon op. Zorg dat de massa smeuïg blijft, maar niet nat. Risotto moet kruipen…..
Risottorijst moet niet door en door gaar worden. Er moet een kleine beet in zitten (al dente).
Als u bijna al de bouillon hebt gebruikt – en de risotto is nog niet gaar – het eekhoorntjesbrood de paddestoelen toevoegen.
Roer en kook en voeg evt. nog wat bouillon toe.
Proef. Als de rijst al dente is, de rest van de boter, kaas en peterselie erdoor roeren.

Het totale proces duurt ca. 20 minuten.


Voorjaar 2007
Neef Bart en Nicolien waren er. Bart ziet paddestoelen. Bart kent paddestoelen. Eigenlijk gingen we gewoon wat wandelden in onze verlengde achtertuin. Maar door Barts oog kwamen we terug met een hoop eekhoorntjesbrood, berkenzwam en kastanjeboleten. (Allemaal familie van elkaar, eekhoorntjesbrood is wel de mooiste.)


Mrs. M is wezen plukken

2 oktober 2017
Dit is een waanzinnig paddenstoelenjaar. We hebben twee vndplaatsen voor boleten – een enkel eekhoorntjesbrood en veel kastanjeboleten en ook berkenboleten.
Uiteraard weer deze versie met risotto gemaakt. En dan tien jaar later foto’s erbij.


OPMERKINGEN
Ik zie dit recept pas op 8 december 2008 omdat ik e.e.a. moet voorbereiden voor ons illustere kookgenootschap Kooktroep! Maar ik had het zelf dus al eerder gemaakt. Ongetwijfeld zonder boter maar met olijfolie en groentebouillon.

Plaats een reactie