Een bijzonder en lekker gerecht van dikkere pannenkoeken met kool en daarover een gebakken ei met kaas
- 150 gr aardappels, geschild (liefst kruimige aardappels)
- 200 gr savooie- of groene kool
- 90 gr bloem
- 60 gr polentameel
- pietsie natrium bicarbonaat (baking soda)
- 300 gr karnemelk
- 2 st eieren
- olijfolie
- peper en zout
- 4 st eieren voor de spiegeleieren erover
- stevige kaas
- 1 st gedroogde chilipeper, gemalen, verpletterd
-
Kook de aardappels en maak stamp tot (droge) puree. Af laten koelen.
-
Snijd de groene kool dun, gebruik eventueel een mandoline.
-
Breng een pan water aan de kook, kook de kool vijf minuten. Giet af door een zeef en laat het goed uitlekken.
-
Meng de bloem, polenta en natrium bicarbonaat door elkaar.
-
Klop in een kom de karnemelk en twee eieren erdoor en een eetlepel olijfolie. En mix daarna het meelmengsel erdoor. Doe er wat zout en vers gemalen peper door. En dan…. de goed uitgelegde kool.
Een (half)uurtje wegzetten.
-
Neem een stevige, ruime koekenpan, verhit een scheut olijfolie en houd het vuur middelmatig.
-
Als de olie heet genoeg is, drop je er een pollepel savooiekoolbeslag in. Het mag een dikker pannenkoekje worden. Dus drop er nog een pollepel beslag in en misschien nog twee – afhankelijk van de grootte van de koekenpan.
-
Keer de pannenkoekjes na enige tijd om. Ondertussen bak je in een andere koekenpan (spiegel-)eieren.
-
Als niet alle pannenkoekjes tegelijk kunnen worden gebakken, of de eieren zijn nog niet goed, bewaar het dan in een warme oven.
-
Serveer uiteindelijk een koolkoek met daarop het spiegelei en daarover wat (plak) kaas en wat vermalen chilipeper.
16 maart 2022
We kunnen helaas op onze grond geen savooiekool (groene kool) telen, daarvoor is het hier te arme zandgrond. Maar we zijn er gek op, dus we kopen het af en toe. En het is een van de meest gezonde kolen met veel mineralen. Dus we letten altijd op recepten. En zo troffen we deze. Een erg smakelijke pannen-koek, want dat is het. Toch wel 1 cm dik. Voor lunch of (twee p.p.) diner?