Eenvoudig en lekker glutenvrij cakeje voor na een copieuze maaltijd. Het meel is een mix van polenta (maismeel), amandel- en boekweitmeel
- ½ theel appelciderazijn
- 120 ml melk
- 2 st ei , goed opgeklopt
- 100 gr polenta (snelkokende)
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr boekweitmeel
- 100+40 gr suiker (basterdsuiker, panela)
- 1 theel bakpoeder
- ½ theel natriumbicarbonaat (baking soda)
- snufje zout
- 50 ml neutrale olie (arachide, koolzaad)
- 3 st sinaasappels
-
Verwarm de oven op 180° C
-
Meng in een kom de azijn en melk.
-
Rasp van twee sinaasappelen schil (met een zesteur of rasp). Doe het in een ruime kom.
-
Meng de losgeklopte eieren met 100 gram van de suiker, de sinaasappelrasp en voeg dan de andere ingredienten toe: polenta, amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder en natrium bicarbonaat.
-
Maak met de olie en azijnmelk er een deeg/beslag van. Beetje zout erdoor.
-
Verdeel het deeg/beslag over tien muffinvormen of cakevormpjes, want het is niet meer dan een klein rond cakeje.
-
De twee sinaasappels met gehavende schil nu eerst schoon maken van buiten en dan, met het allerscherpste mes dat je hebt, er minstens tien dunne plakken van snijden.
-
Leg de sinaasappelschijven op het cakebeslag en bak het gedurende twintig minuten.
-
Pers de overgebleven sinaasappel en maak een siroop met de resterende 40 gram suiker. Dat betekent: mengen, aan de kook brengen en op laag vuur inkoken tot het siroperig wordt.
-
Als de cakejes gebakken zijn, ze met een naald rijkelijk inprikken en de siroop erover borstelen. Laat afkoelen en dan…. serveren!
Aan de basis van dit recept ligt ‘Meere Sodha’s vegan blood orange and polenta cake recipe‘. Maar ja, we zijn niet vegan. De bloedsinaasappels zijn er pas tweede helft november, vlaszaad om het effect van eieren te compenseren hebben we niet en vanwege glutenvrije eters is geen gewoon bloem, maar amandel- en boekweitmeel gebruikt. Kortom, het is behoorlijk anders geworden.
18 oktober 2019
Esmee Henstra hielp vandaag mee met koken, zij maakte o.a. dit smakelijke taartje. Wat later in de middag kwam Pieternel, die hielp bij het afronden van de balkenbrij. De dag ervoor had ik vier varkenskoppen gekookt, geplukt, gehakt van gedraaid et cetera, dus nu was het tijd voor het stevige werk: de boekweitmeel erdoor roeren. Dan moet iemand echt wel de pan vasthouden, zo stijf wordt het. Een lange houten lepel brak onder het geweld. Het schijnt te zijn dat slager Franz Gerrritschen in Zevenaar een boormachine met betonmixer gebruikt. Wij doen het met pure menskracht. Negen liter bouillon, zes kilo vlees, drie kilo boekweitmeel en dan nog kruiden.