Sla met oesterzwammen en aardappel

Dit is een vrij creatief recept waar je naar eigen inzicht heus wel wat anders kan doen. De idee is een bord sla, met gebakken oesterzwammen en geplette gebakken aardappelen (‘smashed‘ heet dat tegenwoordig).

Salade met oesterzwammen en smashed gebakken aardappelen

Heel anders en ook erg smakelijk is deze salade met komkommer, oesterzwammen en aardappelen. En een puike dressing.

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: Mary-Linh (via Marley Spoon)
Ingredienten
  • 8 st niet te grote stevige aardappelen (roseval, ratte d'ardeche e.d.), in schil, gewassen, gehalveerd
  • sla. Een little gem per persoon, of een of twee grotere bindsla, goed gewassen en uitgelekt/droog gezwiept
  • x oesterzwammen, hoeveelheid naar eigen inzicht, gehalveerd of grotere in repen gescheurd
  • 1 st komkommer, in plakjes
  • 6 eetl Parmezaanse kaas, fijn geraspt
Dressing
  • 2 eetl kappertjes (die op zout), schoongespoeld en grof gehakt
  • 2 theel tahin
  • 2 theel fijne Dijonmosterd
  • 4 st tenen knoflook, dun gesneden. Naar eigen inzicht rauw in de dressing of even in wat olie lichtbruin bakken.
  • 1 st BIO-citroen: rasp en sap
  • 3 eetl olie (olijf-, zonnebloem- of arachide)
  • water
  • peper uit de molen en zout
Bereiding
  1. Kook de aardappelen een minuut of 16. Tot ze gaar beginnen te worden. Afgieten en in een zeef of vergiet uit laten dampen en afkoelen.

  2. Bak in een voldoende ruime koekenpan de oesterzwammen in wat olie. Als ze gaar worden/gebruind geraken, bestrooien met wat kaas. Dan vuur uit en de oesterzwammen op een bord laten afkoelen.

  3. Maak de dressing: meng tahin, mosterd, kappertjes en 1 of 2 eetlepels kaas met de citroenrasp, wat citroensap, een scheutje olie. En dan met wat koud water mengen, zodat het een voldoende vloeibare dressing is. Breng op smaak met peper uit de molen en zout.

  4. Verhit in (dezelfde) koekenpan wat olie. Leg de halve aardappelen met het snijvlak op een bord of plank en druk met de zijkant van een keukenmes op de bolle punt. Een beetje stevig mag wel, het hoort wat platter te worden, schil scheurt en zo. (Niet helemaal geplet.)

  5. Bak deze nu 'smashed' aardappelen in de olie. Als de lekker bruin zijn, uit de pan en op een bord laten afkoelen.

  6. Meng in een grote kom de slablaadjes (evt. in de lengte gescheurd) met de komkommerplakken en de dressing. Meng goed.

  7. Verdeel de sla over de borden, leg er wat gebakken oesterzwam op en drapeer een stuk of vier halve aardappelen eromheen.

  8. Serveer.

5 juni 2025
De emmer van Rotterzwam geeft nu wel redelijk grote grijze oesterzwammen. Dus we hebben ze geoogst en deze zeer smakelijke salade gemaakt. Mrs. M vond het verrukkelijk.

Plaats een reactie

Waardering