Snijbiet op zijn Grieks

Griekse snijbiet

Niet te versmaden. Snijbiet met knoflook, salie en tomaat. En daarover een kwak volle yoghurt met nog eens lekker vers gemalen peper.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 900 gr snijbiet
  • 5 tenen knoflook
  • 10 blaadjes salie, fijngehakt
  • 400 gr tomatenblokjes
  • olijfolie
  • 10-20 st zwarte olijven, wat grof gesneden
  • peper uit de molen en zout
  • flinke scheut yoghurt
Bereiding
  1. Pers de knoflook en zet apart. (Waarom? Lees dit boek.)

  2. Trek het snijbietblad van de nerf, was het, slinger het droog en scheur het stukken.

  3. Doe een beetje olie in een kasserol (grote stevige pan) en blancheer daarin de snijbiet met nauwelijks of geen aanhangend water. Blijf omscheppen anders bakt het aan.

  4. Als het gaar begint te worden, uit de pan scheppen en terzijde zetten.

  5. Neem de knoflook en fruit deze met de salie even aan in de olie.

  6. Voeg de tomatenblokjes toe, de snijbiet en de olijven. En peper en zout.

  7. Laat nog ca. 10 minuten sudderen en doe er bij het opdienen een flinke scheut yoghurt over. En nog wat peper uit de molen op de yoghurt.

Opmerkingen

Met rijst en eigenlijk lamsvlees, zou moeten, vanwege de salie.

21 juli 2006
Het is weer tijd voor snijbiet. De planten zijn behoorlijk fors geworden. Het voordeel van snijbiet is dat je het niet onmiddellijk moet eten, zoals kapucijners, sperziebonen en ook courgettes, voordat deze te groot worden.

10 augustus 2007
Met zijn drieën (Mirte deed de tuin) een enorme hoeveelheid gegeten. Veel snijbiet is door de beroerde zomer geschoten. Ook graaft er iets in de tuin die ondergronds de snijbietwortels eet. Een stuk of drie planten lagen om, te sterven, zonder wortels en met gaten in de grond.

24 juli 2015
Hebben we dit acht jaar geleden voor het laatst gegeten? Het is zo verdraaid lekker. Een vergeten gerecht tussen de vergeten groenten. Mrs. M vond het verrukkelijk. En zo is het.
Vaker maken! 

12 juli 2023
Vaker maken? Dat doen we nu! Maar wat zien we: weer acht jaar later!

Plaats een reactie

Waardering