Snijbietstelen met Spaanse saus

bron: 1080 Recetas de Cocina
2½ kg snijbiet, alleen de bladstelen en brede nerven (ca. 750 gr), in stukjes van 2 ½ cm; 1 grote ui, gesnipperd; 250 gr wortels, in plakjes; 1 kg zeer rijpe tomaten, ontveld, en van pitten (snot) ontdaan; 1 grote teen knoflook, in dunne plakjes; 1 laurierblad; 2 takjes peterselie; 1 tak of 2 takjes tijm; 50 gr queso manchego oftewel belegen of oude schapenkaas, geraspt; 175 ml witte wijn; ca. 3 dl water; olijfolie; 1 theel suiker (zie opmerking); zout

Snijbietstelen met Spaanse saus 1.jpg

Neem de tijd om dit gerecht te maken. Anderhalf uur doorlooptijd bent u zo kwijt.

Het wordt een verrukkelijke ovenschotel met een laagje kaas erover. Over de kaas het volgende: Oorspronkelijk stond er gruyère in het recept. Daar is geen fluit Spaans aan, dus hebben we het vervangen door schapenkaas.Queso manchego op zijn Spaans, maar wij gebruiken die verrukkelijke rauwmelkse schapenkaas van de Ouwendorperhoeve. Tot zover deze boodschap van algemeen nut of als u het als een verkapte reclameboodschap wilt zien, is dat ook goed.

Tomaten ontvellen doet u zo. (Heel rijpe eigen tomaten schilt u gewoon met de hand, het vel trekt u er makkelijk van af.)

Kook de stukken stelen een kwartier of zo in gezouten water. Afgieten. Uit laten lekken.
Neem een grote koekenpan of kasserol. Smoor de ui en bak het glazig. Doe de wortelschijfjes erbij. Roerbak nog tien minuten. Doe dan de tomaten, knoflook, takjes tijm, peterselie, het laurierblad erin. En de wijn. En het water en kook het gedurende een uur (zie opmerking 2) op laag vuur. Zonder deksel. Roer regelmatig. Breng op smaak met wat zout. Doe desgewenst de suiker erbij (zie opmerking 3).

Verwarm de oven voor op 200o C.

Neem een ovenschaal en leg daarin een laagje snijbietsteelstukjes. Drapeer er wat saus over. Leg de rest van de snijbietsteelstukjes erin en de rest van de saus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet in de oven en laat er een fraaie korst op komen.

19 september 2010
De stelen lagen al een hele tijd in de koeling. Goed koud zijn de lang houdbaar. En het is zondag. En ik had zin om weer eens iets fraais te maken. Dat is gelukt: de goegemeente vond het ontzettend lekker. En ja, het geeft voldoening: snijbiet, tomaten, ui, knoflook, tijm, peterselie, laurier, wortels, allemaal uit eigen tuin. Alleen de olijfolie niet en de schapenkaas.
We aten het met rijst.

OPMERKINGEN
1)   Hoewel wij een cursus Spaans hebben gevolgd, hebben we de vertaling gelezen. Die spreekt steevast van snijbietnerven. Een nerf is o.i. wat anders dan een bladsteel. Dus wij hopen van ganser harte dat er geen Nederlanders zijn die de nerven uit de bladeren gaan pulken.
2)   Een half uur? Een uur is zo-ho lang, zeg. Dat hebben we in elk geval niet volgehouden. Maar het is wel zo dat de kruiden hun smaak moeten afgeven en de wortelschijfjes niet meer helemaal rauw zijn.
3)   De suiker hebben wij niet toegevoegd. Wij hebben onze fraaie tomaten met de naam stakeless ingezet en die zijn verslavend lekker van smaak.

Plaats een reactie