Nederlands vanwege de jenever, want yacon komt uit Zuid-Amerika. Uiterst smakelijke soep die een mooie balans treft met het zoete van dit knolgewas en een scheut jenever, croutons en peterselie,
- 500 gr yacon, geschild en in niet al te kleine blokjes;
- 1 st ui, gesnipperd
- scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst (en een kwartier laten liggen, lees dit boek)
- 1 ltr groentenbouillon
- fikse scheut jenever (of twee)
- room naar smaak
- peper en zout, naar smaak
- hand platte peterselie, blad fijngehakt
- croutons
-
Verhit in een stevige pan een scheut olijfolie en smoor de ui en yaconblokjes tot ze beginnen te bruinen.
-
Blus met een scheut jenever. Laat de jenever wat inkoken en doe dan de bouillon en knoflook erbij. Kook. Kook. Kook. Zeker een uur, misschien wel twee, tot de yacon zacht begint te worden.
-
Pureer met een staafmixer. Breng op smaak met room, peper en zout. Proef af en misschien nog een scheutje jenever erbij?
-
Je hebt tijd genoeg om van wat oud brood in een koekenpan met olie wat croutons te bakken.
-
Serveer met de croutons en wat peterselie erover
Yacon blijft doorgaans hard in allerlei hete gerechten. Na heel lange tijd wordt ze wat zachter.
25 november 2016
Gemaakt en het was uitstekend van smaak. Yacon is wat zoetig van smaak, maar in deze soep met de peterselie en croutons is dat bijzonder. Lekker.
Ja, deze soep krijgt van mij 5 sterren, vooral als je het maakt met oude jenever. En er ook nog een piepscheutje op je bord er in doet !