Snel te maken verrukkelijke pasta met cime di rapa (broccoletti/grote raapstelen) en pittige worst.
- 240 gr droge spaghetti (of andere lange pasta)
- 250 gr pittige worst, in plakjes
- 350 gr cime di rapa, schoongemaakt (zie tekst)
- 80 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 1 st kleine wortel, fijngesneden of grof geraspt
- 1 stengel bleekselderij, kleingesneden
- 1 teen knoflook, gepeld en geperst (kwartier voordat het in de pan gaat)
- gerookt paprikapoeder
- olijfolie extra vierge
- zout
- ½ st chillipeper/Spaanse peper, fijngesneden
-
Zet de pan water voor het koken van de pasta op laag vuur om op temperatuur te komen.
-
Ontdoe de cime di rapa van het alleronderste, de wortels. Was het drie keer in schoon water. Snijd de dikke stelen af en houd ze apart. Snijd ze eventueel nog een keer door.
-
Verhit wat olijfolie in een stevige pan. En smoor daarin de wortel, bleekselderij, rode peper en de dikke stukken steel. Eventueel een scheutje water erbij. Doe het deksel op de pan en houd het vuur laag. Dit kan misschien wel tien minuten duren. We willen de stelen goed gaar hebben, anders zijn ze taai bij het eten.
-
Bak de stukken worst uit in een koeken pan. Ook op laag vuur.
-
Doe de bladeren en toppen van de cime di rapa – met aanhangend water! – in de pan bij de stelen. Druk aan, schep om en als het geslonken is nog een keer omscheppen met de knoflook erbij. Dit moet zo'n vijf minuten of langer stoven. Het moet mooi zacht worden.
-
Kook de pasta onderwijl.
-
Schep de groente om, als het gaar is, doe er wat kaas bij. Eventueel wat zout (proeven dus).
-
Als het beetgaar is, giet de pasta af. Verdeel over de borden. Doe er het gestoofde groentemengsel over, drapeer de stukjes worst, bestrooi met wat Parmezaanse kaas en stuif er een beetje gerookt paprikapoeder over.
Serveer!
18 mei 2021
Eergisteren hadden Maartje en Gerhard al geoogst. We konden niet achterblijven en pakken de planten met een bloemhoofdje. Twee grotere hebben we laten staan en gemarkeerd met een stok. Goed voor zaad.
Dit was een heerlijk gerecht. Googlen op “cime di rapa” en ricette opent een Italaanse wereld vol culinaire inspiratie.