Tomatillo’s inmaken

16 september 2010
Het is o.i. wel de hit van 2010. Tomatillo's. Ze doen het beter buiten dan in de kas en het slechte weer van de (na)zomer 2010 deert kennelijk niet.

We hebben momenteel een gebrek aan recepten en moeten nog diverse (Amerikaanse) bronnen doorploegen op bruikbare. Ja, we hebben het door salades gedaan. Ja, ook door omelet. En ja, salsa verde. Maar wat doe je met de rest? Als ze in de VS blikken met tomatillo's hebben, waarom dan niet inmaken?

De volgende bewerking vonden we bij het National Center for Home Food Preservation. Onderdeel van de University of Georgia. Dat zijn, me dunkt, geen nono's.

Wat we daar lezen, is in feite wat wij wecken plegen te noemen. Wij gebruiken gebruikte potten.
Doe potten en deksels in een grote pan met kokend water. Dat steriliseert de boel. En houdt ze heet.

1

tomatillos in jas.jpg

Verwijder de jassen/omhulsels van de tomatillo's. Was ze en houdt ze heel.

2

tomatillos in pan voor koken.jpg

Doe ze in een pan en voeg zoveel water toe dat ze net onder staan. Breng zachtjes aan de kook en kook gedurende 5 à 10 minuten.

DE TOMATILLO'S GAAN DRIJVEN, ZE STAAN NIET ONDER.

 

tomatillos in pan koken.jpg

ZE VERKLEUREN NAAR MAT GROEN EN ZINKEN.

Wij hebben ze hooguit 5 minuten gekookt.

3

 

Haal de potten uit de pan met kokend water en doe in elke pot wat citroensap. (Zie hieronder.)

4

 

Doe de hete tomatillo's losjes in de potten. Zorg ervoor dat ze ca. 1½ onder het deksel zullen blijven. Die ruimte is nodig.

HET BLIJKT DAT DE VRUCHTEN ZACHT ZIJN GEWORDEN. SOMMIGE BARSTEN SPONTAAN OPEN. DAT HADDEN WE NIET VERWACHT.

CHANGE OF PLANS! WE GAAN NU NIET NOG EENS DE BOEL IN DE POT AAN DE KOOK BRENGEN.

5

tomatillos in pot ingemaakt.jpg

Vul de potten met tomatillo's aan met het kookwater waarin ze zo-even lagen. En weer: zorg ervoor dat er 1 à 1½ cm ruimte aan de hals van de pot over blijft. Indien er luchtbellen in zitten: eruit schudden.

6

 

Veeg de rand van de potdeksels schoon en draai de hete deksels erop. Niet te strak.

7

DEZE FASE HEBBEN WE OVERGESLAGEN.

 

Zet in een weckpan, d.w.z. een grote pan met een rooster onderin, waarop de potten staan. Sommigen leggen een dubbelgevouwen theedoek onderin en tussen de potten, teneinde botsen en barsten te voorkomen.

8

EN DEZE OOK.

Zorg ervoor dat de potten onder water staan.

 

 

De tijd gaat in als het water begint te koken:
Potten van ca. ½ l 40 min koken.
Potten van ca. 1 l 45 min koken.

 

WIJ HEBBEN DE POT AFGEVULD MET HET HETE KOOKVOCHT. TOT AAN DE RAND. HET DEKSEL OP DE POT DRAAIEN EN DAN DE POT OMGEKEERD NEERZETTEN. AMPER LUCHT ERIN EN HET HETE WATER DOODT ALLES WAT ER NOG LEVEND IN DURFDE TE SPRINGEN.

Pot met tomatillos.jpg

Dit is het. Een pot met nu zachte tomatillo's. In kookvocht met 1½ eetlepel echte citroensap.

Wat gaan we daar straks mee doen?
Allereerst zijn we benieuwd hoe lang het goed blijft.

Citroensap

In tegenstelling tot een tomaat, is een tomatillo weinig zuur. Dus voor conservering moet er wat worden toegevoegd.
Uit een fles of van de citroen: per pot van ca. ½ liter één eetlepel citroensap toevoegen. Azijn mag ook, dan twee eetlepels. Maar azijn kan de smaak iets meer beïnvloeden.

1 gedachte over “Tomatillo’s inmaken”

  1. Goedemorgen!
    Ik heb ze 2 jaar geleden gemaakt (ook zonder ze te wecken) en gebruik ze nu. Ze zijn nog steeds goed. Er bestaat een Colombiaanse zwarte bonen soep waar ze inkunnen als je ze ingemaakt hebt. De soep heet Pozole en staat onder andere in het kookboek Eat Vegan van Shannon Martinez.
    Ivm mijn moestuin kijk ik vaak op deze site, bedankt!

    Beantwoorden

Plaats een reactie