Smakelijk en niet te moeilijk recept van verse tuinbonen met rijst, en het geheel nogal Marokkaans gekruid. Eigenlijk meer een pilav.
- 400 gr rundergehakt
- 400-500 gr vers gedopte tuinbonen (dus ruim 1 kg in de dop)
- 2 st ui, fijngesnipperd
- scheut olijfolie
- 250 gr basmatirijst
- 500 ml groentenbouillon
- 1-1½ theel kaneel
- 1 theel korianderpoeder
- 1½-2 theel komijnpoeder
- handje geschaafde amandelen (of pijnboompitten), lichtbruin geroosterd in een droge koekenpan
- peper en zout naar smaak
-
Terwijl de rijst (al een tijdje) gaart, verhit je in een stevige pan wat olijfolie en bakt de ui op middelhoog vuur glazig. Het hoeft niet bruin aan te bakken – liever niet, eigenlijk.
-
Als de ui glazig is, doe je het rundergehakt erbij. Dit bak je, al scheppend met een houten lepel, rul. Draai het vuur laag.
-
Als het gehakt gaar en grijs van kleur is, doe je de tuinbonen erbij. Even meebakken.
-
Dan de kruiden, goed omscheppen en vervolgens de bouillon. Tot het gehakt en de bonen net (niet) helemaal onder staan.
-
Laat even lekker sudderen en indampen.
-
Doe vervolgens de (bijna) gare rijst erbij. Schep alles goed door en om, het mag niet een natte massa zijn, wel een brij.
-
Breng op smaak met peper en zout. Misschien nog wat van (een van) de kruiden erbij?
-
Serveer met wat geroosterde amandelsnippers of pijnboompitten erover.
- Inspiratie: Marokkaans/Arabisch koken met Amber
- Het originele recept is wat karig. Er werd alleen kaneel in gebruikt. En minder tuinbonen (en dan nog wel uit de diepvries). Dus de bereidingswijze is ook heel anders met verse tuinbonen. Die behoeven amper te koken.
15 juni 2017
We hebben al jaren geen verse tuinbonen gegeten uit eigen tuin. Omdat we voor de Heritage Seed Library oude rassen vermeerderen. Alles leuk en wel, maar dit jaar heb ik gezegd dat we een deel van de tuinbonen opeten. En dat was vandaag.
Mrs M was sporten tot zeven uur, dus we aten wat later. Maar ze heeft gesmikkeld! Dus een puik recept.