Vleespastei (beef pudding)

bron: het geweldige boek Pride and Pudding (Nederlandstalig)

Vulling: 500 gr runderstoofvlees, in hapklare brokken; 1 grote ui, gesnipperd; 5 kleine Parijse champignons, gehalveerd; 1 takje tijm, alleen blaadjes; 1 laurierblad; 120 ml bruin bier (porter, abdijbier) of runderbouillon; bloem om vlees te bestuiven
Korst: 300 gr bloem; 130 gr suet (niervet – reuzel voldoet ook); 1 theel bakpoeder; snuf zout; 1 theel verse tijm of peterselie, fijngehakt; 1 citroen, alleen sap; 200 ml water

pride and pudding - beef puddingVoor een puddingvorm (ruime kom) van 17 cm (nr 30). Dit kan met reeds gestoofd stoofvlees worden gemaakt. Eigenlijk komt het neer op paté maken. De pudding wordt in een bak, tot halverwege de hoogte van de vorm met water gevuld, in de oven gegaard.

Verwarm de oven voor op 160o C.

Vet de puddingvorm in met boter en bekleed de binnenzijde met bakpapier. (Neem stukken bakpapier in de vorm van de cirkel van de puddingvorm en plak die tegen het boter aan de binnenzijde.) Neem nog twee cirkels die pakweg 10 cm groter zijn dan de kom. Die komen, dubbel, er straks overheen.


Meng bloem, vet, bakpoeder, zout en de kruiden goed. Doe de citroensap bij het water en giet dit al roerend geleidelijk bij het deegmengsel. Maak een stevig deeg. Als het te droog is, wat water toevoegen. Het mag niet kleverig zijn.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Houd een derde apart. Dat moet het deksel worden.


pride and pudding - beef pudding - the making ofPlaats het deeg voorzichtig in de kom. Laat het er in glijden. Als het barst, gewoon dichtplakken met de vingers. Duw het zachtjes tegen de wanden. Zorg ervoor dat het overal ongeveer even dik is. Overtollig deeg wegnemen.

Strooi bloem over het vlees en plaats dit in de kom. (Het vlees mag vooraf worden aangebraden.) Doe ook de groenten erbij. Als de vorm bijna is gevuld, het bier of runderbouillon erbij gieten.
Sluit af met de rest van het deeg. Duw de randen goed aan c.q. eventueel wat bevochtigen.
Plaats de twee vellen papier eroverheen en zorg ervoor dat ze met een touwtje eromheen blijven zitten. Niet te strak erover – zorg voor wat ruimte voor het eventueel wat rijzende deeg.

Stoom de pudding twee tot vier uur, afhankelijk van het vlees. Als reeds kant-en-klaar stoofvlees wordt gebruikt is het een uur.

In Pride and Pudding wordt de vorm op een omgekeerde schotel in een ruime pan geplaatst. Giet kokend water erbij tot halverwege de puddingvorm. Doe het deksel op de pan (of afdekken met aluminiumfolie) en schuif de oven in.

Uit de oven: Verwijder het papier en leg er een omgekeerd bord op. Keer het geheel in een beweging om. Even (kwartier) laten staan. Haal dan de schaal er vanaf. En het bakpapier, zo dat aan het deeg mocht blijven kleven.

23 november 2015
Dit recept hebben we nog niet gemaakt. Opgenomen in ons assortiment recepten, omdat het boek zo geweldig is.

 

 

 

Plaats een reactie