We hebben het over as van schoon, onbehandeld hout. (Dus niet geverfd, gelakt, geïmpregneerd, enz.) Na verbranding is alle organische stof weg en resteren alleen mineralen.
Houtas bevat veel kalium (gemiddeld 6% – 10%, met uitschieters tot 40%, afhankelijk van de houtsoort), calcium (30% – 35%) en magnesium (5%). Het is dus een geconcentreerd goedje, waarbij bovendien geldt dat de mineralen in deze vorm goed oplosbaar zijn en (dus) snel door de planten worden opgenomen.
Stalmest bevat ook deze stoffen, maar in een mindere concentratie.
De informatie op deze pagina is o.a. gestoeld op Velt Handboek Ecologisch Tuinieren. In Kraut & Rüben, nieuwsbrief 30 oktober 2014, wordt houtas afgeraden. Naast de goede mineralen kan hout ook zware metalen, zoals lood en cadmium, bevatten, dat in de vorm van as een hoge(re) concentratie kent. Bomen nemen dat immers op met hun wortelstelsel. Waarmee gezegd is dat duidelijk moet zijn waar het hout vandaan komt.
Hoeveelheid
Met houtas is het mogelijk dat je een tè hoge concentratie – het is ook nooit goed…. – mineralen in de grond krijgt. Dat is met stalmest haast onmogelijk. Houtas moet dus met terughoudendheid worden gestrooid. De maximale dosis van 15 kg / are is een gegeven. (Een are = 100 m2.) In onze moestuin zijn de bedden ca. 7½ m2. Dit betekent 1 kg as per bed.
De half gevulde cementemmer op de foto bevat ca. 1,8 kg as.
Wortelgroenten
Wortelgroenten, ui en andere knolgewassen, zoals aardappel, houden van kalium. Strooi houtas dus op deze bedden.