of voedselbos of eetbare bostuin of polycultuurtuin
De naam Eetbare Siertuin. Omdat we willen tonen wat ook bij u in de tuin kan.
Geef er een naam aan. Omdat het industrieel lastig te verwerken is, zijn we zo langzamerhand vergeten wat er allemaal eetbaar is. Heemst (de originele marsh mallow), honingbes, kornoeljes, Turkse raket, blaassilene, augurkenstruik en nog vele honderden planten meer.
Voedselbossen zijn populair aan het worden. De essentie is een bosrand van een oerbos te simuleren met diverse (eetbare) beplanting in diverse lagen: bomen, heesters, kruidachtige gewassen, bollen en knollen en zo gewenst gaan we het water in. En dat zodanig dat er een biologisch evenwicht ontstaat zonder gebruik van, al dan niet biologische, bestrijdingsmiddelen. En natuurlijk geen externe bemesting anders dan een vogelpoepje of wormendrolletjes. Eigenlijk is het permacultuur, permanente agricultuur.
Het idee
De eerste prikkel ontstond toen mensen van Permacultuur Nederland ons vroegen om een artikel over de eetbare bostuin op onze site te mogen plaatsen. Onze voortuin was een siertuin; ons tuinleven was echter in de moestuin. Dus waarom niet de voortuin helemaal omgooien en het eetbaar maken? Maar eetbare bostuin denkt de lading niet helemaal, het is geen bos, maar een siertuin met eetbare beplanting volgens het bosrandprincipe. Dus dan noemen we het Eetbare Siertuin om zo ook de drempel voor belangstellenden te verlagen. We willen, bij wijze van spreken, dat onze overburen hun tuin ook eetbaar maken. Onze Eetbare Siertuin is een demonstratietuin.
De voortuin en links en rechts van het woonhuis is in het najaar van 2012 op de schop gegaan. Het is onder architectuur omgezet in een Eetbare Siertuin.
De aanleg
Openstelling
Vanaf het voorjaar 2013 gaat de tuin in ontwikkeling – want ook dat is zeer informatief, denken we – open voor bezoek. Kijk hier voor de weekdagen en tijden.
Bij de ontwikkeling zijn en worden we geholpen door:
Buro Harro is Harro de Jong c.s. Een nogal onconventioneel landschaps- en tuinarchitectenbureau in Arnhem. Harro probeert de natuur in de tuin te betrekken.
Harro houdt regelmatig lezingen en voordrachten en is gastdocent aan universiteiten (o.a. WUR).
In Nederland en daarbuiten bekende biologisch werkende plantenkweker uit Boskoop. Esveld beheert aan aantal nationale collecties van planten. Cor van Gelderen is Esveld en hij is gepassioneerd van eetbare struiken, heesters en bomen.
Waar Esveld zich meer op de houtige gewassen richt, is De Hessenhof van Hans Kramer c.s. in Neerland’s wijde omtrek gekend om de biologisch geteelde (vaste) planten. Ze telen alles zelf en veelal de meest bijzondere soorten.
Naast eetbaar zijn planten ook nog eens heilzaam. Door Buro Harro is in de voortuin een formeel uitziende kruidentuin bedacht. Deze is aangeplant en wordt onderhouden door leden van het HerboristenGilde.
Jaap Holtrop, toen Tuinzaden & Zo, heeft zaden beschikbaar gesteld voor onze tuin. Inmiddels heeft Jaap bij het bekende Jansen Zaden de scepter overgenomen en mag dus om die reden niet onvermeld blijven.
Last but not least at all. Anthonetta van Bergenhenegouwen heeft het beplantingsplan van de Eetbare Siertuin gemaakt. Zij was tot twee dagen per week bij ons aanwezig voor kweken, telen en onderhoud. Met ingang van 2018 minder en voert ze supervisie.