Eetbare Siertuin

of voedselbos of eetbare bostuin of polycultuurtuin

De naam Eetbare Siertuin. Omdat we willen tonen wat ook bij u in de tuin kan.

Geef er een naam aan. Omdat het industrieel lastig te verwerken is, zijn we zo langzamerhand vergeten wat er allemaal eetbaar is. Heemst (de originele marsh mallow), honingbes, kornoeljes, Turkse raket, blaassilene, augurkenstruik en nog vele honderden planten meer.

Voedselbossen zijn populair aan het worden. De essentie is een bosrand van een oerbos te simuleren met diverse (eetbare) beplanting in diverse lagen: bomen, heesters, kruidachtige gewassen, bollen en knollen en zo gewenst gaan we het water in. En dat zodanig dat er een biologisch evenwicht ontstaat zonder gebruik van, al dan niet biologische, bestrijdingsmiddelen. En natuurlijk geen externe bemesting anders dan een vogelpoepje of wormendrolletjes. Eigenlijk is het permacultuur, permanente agricultuur.


Het idee

De eerste prikkel ontstond toen mensen van Permacultuur Nederland ons vroegen om een artikel over de eetbare bostuin op onze site te mogen plaatsen. Onze voortuin was een siertuin; ons tuinleven was echter in de moestuin. Dus waarom niet de voortuin helemaal omgooien en het eetbaar maken? Maar eetbare bostuin denkt de lading niet helemaal, het is geen bos, maar een siertuin met eetbare beplanting volgens het bosrandprincipe. Dus dan noemen we het Eetbare Siertuin om zo ook de drempel voor belangstellenden te verlagen. We willen, bij wijze van spreken, dat onze overburen hun tuin ook eetbaar maken. Onze Eetbare Siertuin is een demonstratietuin.

Demonstratietuin - Levend voorbeeld Onze Eetbare Siertuin is opgezet als een demonstratietuin. Er staan heel veel verschillende planten in. Het is het… Lees meer...
Het Ontwerp - Dit ontwerp is top! Dat moet wel. Het is namelijk van Buro Harro. Harro de Jong is een eigenzinnige landschapsarchitect… Lees meer...

De voortuin en links en rechts van het woonhuis is in het najaar van 2012 op de schop gegaan. Het is onder architectuur omgezet in een Eetbare Siertuin.

voortuin_oud
voortuin_nieuw.jpg

Links de oude situatie, grasveld (mosveld) en een border. Rechts de nieuwe situatie, kruidentuin en eetbare siertuin.

De aanleg

1 – Met alle zintuigen - 6 oktober 2012 - Behoorlijk bevangen door het artikel van Lucas Brouns over de Eetbare Bostuin hebben we besloten onze… Lees meer...
2 – Formeel en informeel - 10 oktober 2012 - Op deze Dag van de Duurzaamheid werd de tuin opgemeten en de eerste schetsen overlegd. Tja, als je… Lees meer...
3 – Geen kleefkruidkwekerij - 11 november 2012 - De ontwerptekening is klaar. Bomen en struiken worden verwijderd om plaats te maken voor meer functionele… Lees meer...
4 – Beiroet na de oorlog - 31 december 2012 - Beiroet na de oorlog. Zo betitelde zwager Henk de aanblik van onze voortuin. Het rooien van… Lees meer...
5 – De laatste zoodjes - Oktober 2012 waren de plannen gesmeed, in december van dat jaar en in het voorjaar van 2013 zijn bomen, heesters en… Lees meer...
6 – De laatste plaggen - In drie transporten is begin december 2014 het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar?… Lees meer...

Openstelling

Vanaf het voorjaar 2013 gaat de tuin in ontwikkeling – want ook dat is zeer informatief, denken we – open voor bezoek. Kijk hier voor de weekdagen en tijden.


Bij de ontwikkeling zijn en worden we geholpen door:

Buro Harro

Buro Harro is Harro de Jong c.s. Een nogal onconventioneel landschaps- en tuinarchitectenbureau in Arnhem. Harro probeert de natuur in de tuin te betrekken.

Harro houdt regelmatig lezingen en voordrachten en is gastdocent aan universiteiten (o.a. WUR).


 
Esveld vignet

In Nederland en daarbuiten bekende biologisch werkende plantenkweker uit Boskoop. Esveld beheert aan aantal nationale collecties van planten. Cor van Gelderen is Esveld en hij is gepassioneerd van eetbare struiken, heesters en bomen.


 
Hessenhof vignet

Waar Esveld zich meer op de houtige gewassen richt, is De Hessenhof van Hans Kramer c.s. in Neerland’s wijde omtrek gekend om de biologisch geteelde (vaste) planten. Ze telen alles zelf en veelal de meest bijzondere soorten.


 
herboristengilde

Naast eetbaar zijn planten ook nog eens heilzaam. Door Buro Harro is in de voortuin een formeel uitziende kruidentuin bedacht. Deze is aangeplant en wordt onderhouden door leden van het HerboristenGilde.


 
jansen zaden

Jaap Holtrop, toen Tuinzaden & Zo, heeft zaden beschikbaar gesteld voor onze tuin. Inmiddels heeft Jaap bij het bekende Jansen Zaden de scepter overgenomen en mag dus om die reden niet onvermeld blijven.


 
Bloemen In de tuin logo

Last but not least at all. Anthonetta van Bergenhenegouwen heeft het beplantingsplan van de Eetbare Siertuin gemaakt. Zij was tot  twee dagen per week bij ons aanwezig voor kweken, telen en onderhoud. Met ingang van 2018 minder en voert ze supervisie.

Plaats een reactie