14 januari 2023 – Workshop Winters Ecoprinten / Bundle-dyeing TRY OUT

 79,00

Uitverkocht

Beschrijving

Een warme winterworkshop waarin we gaan ecoprinten met bundle-dye. Voor ons een try-out, voor jou een zacht prijsje.

Workshop Ecoprinten; bundle dyeing.  

Met kleurstoffen uit natuurlijke materialen kun je stoffen verven en bedrukken. Door huis-, tuin- en keukeningrediënten samen met de stof opgerold in een grote pan te stomen krijg je onverwachte details, kleuren en vormen als resultaat. Elke print is uniek en het is iedere keer alsof je een cadeautje uitpakt.

Materialen zoals specerijen, bloemen en schillen zijn aanwezig bij deze workshop. Maar wie weet heb je zelf iets in je keukenkastje of schuurtje waarvan je je afvraagt of je daarmee kunt verven. Neem het gerust mee, wie weet kun je het gebruiken. De buitenste harde schillen van de rode en gele ui, avocado schillen en pitten, en verse of gedroogde bloemen zijn altijd welkom.
Het katoen waar je mee gaat werken is al voorgebeitst zodat de kleurstoffen beter worden opgenomen. Ook gebruiken we tijdens de workshop roest als beitsmiddel. De al behandelde lapjes katoen zijn minimaal 45 x 45 cm zodat je er thuis na de workshop iets mee kunt maken, bijvoorbeeld een kussenhoes.

Daarnaast geven we je de mogelijkheid een voorgebeitst wit dames T-shirt van 100% katoen bij ons te bestellen voor 6 euro extra, je rekent dit dan contant af bij binnenkomst. Als je dat wilt, en zo ja de gewenste maat, kun je opgeven bij het boeken van de workshop (bij ‘opmerkingen’). Je print dan direct op een kledingstuk dat je na het drogen en heet strijken (dat doe je thuis) zelf kunt dragen. Of je maakt er iemand anders blij mee.

Terwijl de soep voor de lunch staat te pruttelen, zijn wij met onze eigen ingrediënten in de weer.
Tijdens de eenvoudige maar heerlijke lunch in de sfeervolle serre van MergenMetz stomen onze bundeltjes in de verfpannen om na de lunch uitgepakt, gespoeld en bewonderd te worden.

Bundle dyeing is verrassend, duurzaam, niet toxisch en niet ingewikkeld.

 

Programma

  1. We starten om 10.30 met een korte kennismaking – met elkaar en met De Tuinen van MergenMetz. Uiteraard met een lekker kopje koffie of thee.
  2. Daarna gaan we aan de slag. Om te beginnen geeft Pietje een demonstratie en uitleg van de techniek en ze laat voorbeelden zien.
  3. Als de pannen met bundeltjes op het vuur staan te pruttelen is het tijd voor een eenvoudige lunch met soep (uit een andere pruttelpan) en lekker brood.
  4. Na de lunch vissen we de bundels uit de pannen, maken we de stof schoon, en bekijken we het resultaat. Eventueel doen we nog een korte shibori-dye als daar tijd voor is.
  5. We ruimen op en sluiten rond 15.00 af.

Wat krijg je? Materialen (een wit dames shirt is optioneel en extra te bestellen voor 6 euro, contant te betalen bij binnenkomst), eenvoudige lunch met zelfgemaakte soep en brood, koffie, thee, water.
Hoe lang duurt het? van 10.30 tot ongeveer 15.00 (4 tot 4,5 uur)
Wat kost het? 79 euro (zonder T-shirt)
Wat moet je meebrengen? Niks. Maar materialen om mee te verven zoals de harde buitenste schillen van ui en avocado zijn welkom.
Moet je iets kunnen? Nee, iedereen kan meedoen

 


Pietje Snijders

Pietje Snijders begeleidt deze workshop. Zij ontwerpt collecties kussens, tafelkleden en sjaals van voornamelijk katoenen en linnen stoffen die zij bedrukt met planten. Dat kan zowel door een blad als stempel te gebruiken als met sjablonen of via zeefdruk, maar ook met ecoprinten. Het liefst werkt ze met de vers geplukt delen van de plant. Dat is in de winter wat lastiger, maar gelukkig zijn er voldoende andere mogelijkheden met natuurlijke materialen!

Laat je verrassen! Want uit reacties van cursisten blijkt elke keer weer dat het werken met natuurlijke materialen tot verrassingen leidt. Pietje leert je anders te kijken naar de natuur en hoe die nieuwe blik toe te passen in een creatief proces. Door haar ervaring zorgt ze ervoor dat je met een hernieuwde blik naar huis gaat. Met plezier experimenteren staat centraal.

Pietje kennende zal zij jullie met bevlogenheid en kunde van begin tot het eind meenemen op deze spannende en creatieve reis. Ze brengt ook een aantal van haar prachtige bedrukte sjaals mee als voorbeeld, en eventueel om aan te schaffen.

 

Datum: 14 januari 2023
Tijd: 10.30 tot ongeveer 15.00 uur
Locatie: De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth (zie contact)
Aantal: Maximaal 8 deelnemers
Prijs € 79 p.p. incl koffie/thee/lunch en materialen (excl. voorgebeitst T-shirt)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “14 januari 2023 – Workshop Winters Ecoprinten / Bundle-dyeing TRY OUT” te beoordelen