8 oktober 2023 – Academie Eetbare Siertuin (extra)

 95,00

Uitverkocht

Beschrijving

Deze academie op 8 oktober is in het leven geroepen omdat die van 23 augustus rap was volgeboekt. Bij voldoende aanmeldingen gaat het op 8 oktober ook door.

We gaan door tot iedereen een Eetbare Siertuin heeft!

Er is veel meer te eten dan wat er in de supermarkt ligt. En ja, er is ook veel meer te eten dan de cultuurgewassen die we in onze moestuinen zaaien en oogsten. Wildplukken is een hype die vele nadelen kent, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Dus waarom niet dichterbij? Gewoon in je eigen tuin? Een eetbare tuin kan ook mooi zijn. En een mooie tuin kan eetbaar zijn.

Academie

Aangezien in 2023 onze Eetbare Siertuin tien jaar bestaat, hebben we deze dag de eretitel Academie gegeven. Het is een eendaagse cursus, waarin een veelheid aan aspecten voor een eetbare siertuin (voedselbos) aan de orde komen. Eerder verzorgden we workshops van één middag. Nu uitgebreider en ook met meer tijd. Wij staan al vele jaren met onze “poten in de modder” en weten waarover we het hebben.

Eetbare Siertuin en voedselbos

Op de keper beschouwd is De Eetbare Siertuin van MergenMetz een van de oudste voedselbossen in Nederland. Het begrip voedselbos is echter een containerbegrip geworden die het hele spectrum van perkjes (IVN Voedselbosje van 30 m2 ) tot terreinen van hectaren groot bestrijkt (Ketelbroek). En een eetbare siertuin is een mooi voedselbos bij je eigen huis. Met mooie gewassen die eetbaar zijn en groenten die mooi zijn.

Dus maak van je tuin een Eetbare Siertuin. En dat is helemaal niet zo moeilijk, als je het eenmaal weet. Vaste planten, heesters, mooie moestuinplanten, bomen…. van alles komt aan bod. Breng een schets mee en maak gebruik van de deskundige hulp om een start te maken met jouw eetbare tuin. Ook uitdagingen en dilemma’s komen aan bod. Want niets is weerbarstiger dan de natuur.

Dit is een uitgebreide en verdiepende workshop, voor hen die al plannen hebben of zich al wat meer hebben verdiept in het onderwerp. Ja, je kan dagen vullen met het bespreken van planten of leven in de bodem of met excursies. Maar met deze eendaagse cursus bieden we een redelijk volledig pakket informatie aan. Praktische informatie.

Nu is het de tijd

De herfst maakt een aanvang. De tuin gaat straks in de winterslaap. Nog even en we kunnen weer zaden en bollen bestellen. Willen we volgend jaar spannende dingen eten? Misschien een deel van de tuin veranderen? Dan is het verstandig daar nu over na te denken. Daarom bieden we nu deze workshop.

Het programma van de dag bestaat uit drie hoofdbestanddelen (en natuurlijk zorgen we voor koffie, thee, iets lekkers erbij, alsmede een eenvoudige maar heerlijke lunch):
1. Een informatieve presentatie over onder andere het belang van de bodem, permacultuur principes, de lagen van het voedselbos, kansrijke plantensoorten – en meer! Door Anthonet.

2. Lunch

3. Voor de rondleiding en de verdiepingssessie splitsen we de groep in tweeën, waardoor ze fijn klein zijn (max. 5 personen per groepje) en iedere deelnemer voldoende aandacht krijgt. Daarna wisselen we om.
a) Een uitgebreide rondleiding door de Tuinen van MergenMetz, door Maartje van den Berg en Norbert Mergen.
b) De schets- en verdiepingssessie waar je de mogelijkheid hebt om rond de keukentafel je eigen tuinschets of uitdaging of dilemma aan Anthonet voor te leggen. Zo leren we van elkaar. En je maakt dan meteen goed kennis met haar werkwijze.
Belangrijk: Wil je na deze dag met Anthonet verder aan een ontwerp werken, dan geeft ze je de helft van het inschrijfgeld van deze dag terug.

Tijdens de Academie Eetbare Siertuin kun je ook eventueel zaden, boeken en planten aanschaffen uit ons kleine maar fijne assortiment. Kijk maar eens alvast verder in onze webwinkel. Het boek ‘De Eetbare Siertuin’ kunnen deelnemers met een mooie korting aanschaffen. Heb je het al? Koop het dan alsnog met korting en geef het een ander als cadeau!

Wie is Anthonet van Bergenhenegouwen

Anthonet van Bergenhenegouwen is deze dag de cursusleider. Zij komt uit een bekende kwekersfamilie en is opgeleid tot hovenier. Binnen dit vakgebied heeft ze zich gespecialiseerd in mooie eetbare bomen, struiken en vaste en eenjarige planten èn nutsplanten. Zij heeft ongelofelijk grote kennis van soorten, en van ontwerpprincipes. Dus kom en vraag haar de oren van de kop. Het beplantingsschema van de Eetbare Siertuin van MergenMetz is van haar hand. Zij beheerde deze tuin tot voor enkele jaren. Nu doet Maartje van den Berg dat. Maartje verzorgt tijdens de workshop de excursie door de tuin.

 

Datum: 8 oktober 2023
Tijd: 10:30 uur tot ongeveer 16:00 uur
Locatie: De Tuinen van MergenMetz (zie contact)
Aantal: Maximaal 10 deelnemers (min. 8)
Prijs € 95 p.p. incl koffie, thee, lunch

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “8 oktober 2023 – Academie Eetbare Siertuin (extra)” te beoordelen