Aardkastanje (zaad)

 3,00

Op voorraad

Beschrijving

Open Pollinated Seeds - logo 150x150
Klik voor tekst en uitleg

Bunium bulbocastanum

Dit is een vaste plant. In het wild staat hij in Nederland op de Rode Lijst, dus zaai het vooral in je tuin!

Hij heeft mooie, fijne schermbloemen. Het loof en de knolletjes, die onder de grond zitten, (de ‘kastanjes’) zijn eetbaar. Het zaad is zwart en kruidig van smaak. Wie weet waar je dat voor kunt gebruiken.

De kleine knolletjes kunnen rauw of gekookt worden gegeten worden. Smaakt dus wat naar tamme kastanje. Blad kan op dezelfde manier als peterselie worden gebruikt. In India, Perzië, Afghanistan en Tadzjikistan is de aardkastanje een specerijplant, zo lezen we.

Grond
In principe houdt de plant van diepe, voedselrijke, vochtige grond en volle zon.  Dat is ‘in principe’. In onze Eetbare Siertuin met relatief arme, zure en weinig vochtige zandgrond doet de aardkastanje het ook goed. Maar de aardkastanje doet ‘t ook op meer kalkrijke grond.

Vermeerdering
Het is een zelfbestuiver. Vermeerderen uit zaad kan, zo hebben wij het gedaan. Koude stratificatie helpt daarbij – simpel: de vorst moet eroverheen, of in een bakje een week of zes in de koelkast zetten. Maar later, als je meer planten hebt, kan je in het vroege voorjaar de wortels splitsen.

Hoeveelheid zaad/zakje: ca. 0,2  gr
Hoogte: 30 – 70 cm
Houdbaarheid (zaad na oogst):  3 jaar
Zaai-instructie:

Dit zaad is uit eigen teelt (2023).

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aardkastanje (zaad)” te beoordelen