Pasta met venkel en spek

Pasta met spek en venkel – Pasta con bacon e hinojo

Dun gesneden venkel en venkelzaadjes met wat uitgebakken spek en tomaten maken een smakelijke saus

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Spaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Variatie op Spaghetti all’Amatriciana
Ingredienten
  • 400 gr verse pasta (of 70 gr droge p.p.)
  • 2 st knolvenkel met mandoline in dunne reepjes gesneden
  • 150 gr spekblokjes
  • 2-4 tenen knoflook, geperst, kwartier voor het de pan in gaat
  • 2 eetl venkelzaadjes
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
  • olijfolie
  • zout & peper uit de molen
  • Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
  1. Verwijder de buitenste lagen van de venkel en snijd hem in de lengte in dunne reepjes.

  2. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime koekenpan of stevige pan (kasserol). Bak de venkel op matig vuur zodat zonder bruin te worden zacht en glazig worden.

  3. Doe de geperste knoflook bij de venkel. (Dus de knof is pakweg een kwartier tevoren geperst, daardoor is de knof gezonder geworden.)

  4. Voeg de spekjes toe.

  5. Als het spek bruin is, doe dan de tomaten erbij – knijp ze door de vingers fijn.

  6. Voeg vervolgens een de venkelzaadjes en een snufje zout en versgemalen peper toe. Meng en laat de saus inkoken.

  7. Kook ondertussen de pasta in ruim water en als deze "al dente" is: afgieten.

  8. Meng de pasta met de tomaten-venkelsaus.

  9. Schep op de borden en bestrooi met flink wat vers geraspte Parmezaanse kaas.

Opmerkingen

Dit recept lijkt erg op spaghetti amatriciana. Vrijwel elke vorm van pasta werkt goed hiermee.

10 november 2021
We hebben twee venkelbollen liggen. Hoewel onze inspiratiebron (een Spaans recept) één zegt voor vier personen, hebben we er één voor twee personen genomen. Je bent groentefundamentalist of niet. Het resultaat is erg lekker!
De Spanen deden er nog suiker door en verse basilicum overheen. Verse basilicum hebben we niet meer. En suiker door de saus….? Nee dus. Grappig is evenwel dat we van de Spaanse site begrijpen dat venkel daar vrij onbekend is. Dit recept is bedoeld om venkel in Spanje meer acceptabel te maken.

Plaats een reactie

Waardering