December in de moestuin

Klimaatverandering

Thans komt de trillende winter, den geschakeerden jaarkring, de geduurig verwisselende saisoenen voltooien; hij komt droef en norsch, vergezeld van gantsch zijn treirige sleep van donkere wolken, dikke dampen, en zwarte onweêren, met logge stappen aan. De stuursche winter doêt het bloed in de adren stijven en spant een wit gewaad, op ;t aanzien der Natuur; hij schuift de wolkjes van het tintelende viir, of doet de luchte sneeuw langs veld en heuvels drijven. Uit: Almanach der Natuur, 1789

Opmerkelijk is dat in die almanak, verderop staat dat “men in december echter meer sneeuw dan regen [heeft]; de nevels kunnen menigvuldig zijn, en de vorst sterk.” Dat is een december die we al vele decennia niet meer kennen. Een duidelijk teken van klimaatverandering.

Zaden kopen is voorgenieten

December is om te dromen van weelderig groeiende en bloeiende groentebedden. Achter de luiken van je ogen zie je fier rechtopstaande celtuce en daarachter schitteren de prachtig bloeiende bonen, je bijt in een verrukkelijke maiskolf, het sap van de tomaat loopt langs je mondhoek op je kin…… Hé! Wakker worden! Nu is het tijd om te bestellen.

Leden van Velt doen waarschijnlijk mee aan de jaarlijkse zadenactie.

Wij kopen zelf ook “gewone” groentezaden, bij De Bolster en soms bij Van der Wal.

Helaas zijn niet alle zaadleveranciers even vlot met verzenden, sommige laten heel lang op zich wachten. Hoewel ze anders doen voorkomen – “Het was dit jaar zo druk!” -, is het niet voor het eerst. Sommige hebben het al twintig jaar zo druk. Onlangs hebben we bij een andere zaadhandel besteld, omdat we de eigenaar vaker op Groenmoesmarkt spraken en we hem wat gunden. Maar het lijkt alsof onze betaling “ins blaue hinein” is gegaan. Er wordt in alle toonaarden gezwegen – geen bestelbevestiging, geen antwoord op e-mails, wel telefoon opgenomen, maar niet teruggebeld.
Misschien wordt het tijd voor een zwarte zaadlijst.

Omdat wij op de oude en bijzondere rassen focussen, halen we veel bij zaadbanken of van buitenlandse handelaren.

Als je wat meer bijzondere zaden zoekt, kijk eens in onze webwinkel. We hebben veel nieuws. Zoals:

Zaad van de toona, de uiensoepboom, overigens ook te gebruiken als microgroente.
Diverse pompoenen en courgettes, zoals de verrukkelijke longue de nice. Of wat dacht je van de acorn table gold?
Sorghum wordt over de hele wereld geteeld, het is een soort van graan. Wij hebben de zwarte
De sectie bonen is verrijkt met de pronkboon Salford Black, maar ook de Cherokee Trail of Tears of de oeroude erwt Roveja. En nog veel meer.
We hebben drie bijzondere suikermais: Black Iroqois, de kleurige Rainbow Sweet Inca en de bleek witte Stowell’s Evergreen. Allemaal zaadvast – d.w.z. kruisbestuiving niet uitgesloten, dus zaai één ras.
En redelijk wat bijzondere tomaten. Kijk eens hier

In de tuin

De moestuin ziet er hetzelfde uit als in november. De rekken waartegen de bonen klommen zijn weggehaald, en op die bedden is kalk gestrooid (van eierschalen). Want volgens ons wisselteeltschema komen daar volgend jaar de kolen.

We hebben de aardperen, pastinaken, serifon, schorseneren, boerenkool, spruitkool, maar ook radicchio nog gewoon in de tuin staan. Zo lang het niet extreem hard vriest houden deze groenten het goed en, vooral, ze zijn te oogsten (ooit wilden we met een bijzonder diner schorseneren eten, maar de grond was zo hard bevroren dat we ze er niet uit kregen).

Planten en snoeien

Zolang het niet vriest, is dit de periode om bomen en heesters met kluit te planten. (Die in pot zijn opgekweekt kunnen bij wijze van spreken jaarrond worden geplant.)
Snoei is ook iets voor de winter, enkele uitzonderingen, zoals de walnoot, daargelaten. Je kunt het hele jaar door bomen en struiken snoeien – dat met name herfst en winter de aangewezen maanden zijn, komt (ook) omdat er in principe geen ander tuinwerk is. (Lees hier over appelbomen snoeien.) Druiven kan je het best in december snoeien omdat bij deze planten de sapstroom nogal vroeg op gang komt.

In de kas

Blik in de “warme” kas – rechts achter laag, staat nog peterselie

We hebben de kas, waar normaal tomaten en komkommers in groeien, leeggeruimd en er enkele kuipplanten en kweekgoed in gezet om daar te overwinteren. Er is een kacheltje dat op 2 graden Celsius is ingesteld.
Winterhard kweekgoed staat nu onder glas in de koude bakken.
Veel water in de P9-potjes (plastic) doet de wortels van jonge planten rotten. Vandaar. Eind januari, begin februari krijgen we een nieuwe, grotere kas. Nieuw? Hé, we zijn groen en duurzaam, dus van gebruikte professionele kassen gemaakt. Een stalen kas, zwart gemoffeld en stevig op beton. Die gaat heel lang mee.

Plaats een reactie