Moestuinieren is plannen en zaaien. Vandaag zijn de wintergroenten boerenkool en koolraap gezaaid. En venkel. En nog veel meer.
Maar als het goed is, is het hierna zo'n beetje afgelopen met zaaien. Dan is het alleen nog maar wat uitplanten en oogsten.
Asperges
De aspergeheuvelrug wordt nu afgegraven. De planten krijgen hierna flink wat mest en kunnen sterken en groter groeien. Ze zijn immers nog jong. Ik meen dat dit het tweede oogstjaar is. Is het een succes? Ik heb twee soorten: Argenteuil en een Britse, Jersey Knight Improved. De eerste produceert gênant dikke asperges, de tweede dunne sprieten die moeizaam opkomen. Ik heb het opgezocht in de 2004 catalogus van Thompson & Morgan: "…. produces superb, thick, yet tender and tasty spears." Ja, ja. Volgend jaar krijgen deze geen heuvel en ga ik ze dik of dun en groen oogsten.
Koolrabi
(Vermoedelijk) de laatste lichting koolrabi gezaaid. Nu weer paarse. Van de eerste zaaiing hebben we nog niets gegeten. Dat kan nu al wel, ze zijn groot genoeg. Bovendien was ik te laat met het leggen van koolkragen (….) en zijn vier koolrabi's ten prooi gevallen aan de witte larven van de koolvlieg. De planten bleven klein, kregen slap blad. Dan weet je het wel.
Sla
Nog eens Romeinse sla gezaaid, little gem, Bunte Forellenschuss (die is zo mooi), stengelsla (3e zaaiing: nu de soort voor hogere temperaturen VLs109). Misschien ga ik zaad winnen van de Bunte Forellenschuss. Het zaad heb ik van Seed Savers Exchange. (De foto heb ik van hun website geleend; wordt later door een eigen exemplaar vervangen.) SSE claimt nu 1.100 slasoorten te hebben.
Kaboutersla (een rode bindsla) is amper opgekomen. Is het zaad oud of was de reden een ander onheil? Ik heb in elk geval nog wat in een bakje gezaaid. Voor de zekerheid en om te testen.
En dan nog….
De zoveelste meter rucola. En koriander. Eens kijken of deze nieuwe zak ook kiemend zaad bevat.
En bieten. Bieten voor de winter, welteverstaan. Boro F1. Een hybride. Eens kijken wat dat ding gaat doen.
En groenlof (suikerbrood).