Slasoep 2

bron: Groentekookboek
ca. 250 gr slabladeren, in repen, en evt. stronk, in plakjes; 1 grote ui, gehakt; 1 teen knoflook, gehakt; 2 eetl boter; 1 l kippenbouillon of water; 1 eetl bloem; peper & zout; 1½ dl slagroom; 1 eierdooier; peterselie of kervel, fijngehakt

(Slasoep 1 is 'zachte slasoep' en verder is er nog slasoep 0, de 'hartige slasoep'. Je kunt ze ook alle drie als variaties op elkaar beschouwen.)

Smelt de boter en fruit de ui en knoflook op laag vuur gedurende ca. vijf minuten. Roer de sla erdoor. Bak alles al roerend een minuut of twee en strooi de bloem erover. Roer die erdoor. Bak nog een minuutje en voeg dan langzaam en al roerend de bouillon of het water toe. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken – of langer, als de harde stronk er ook in zit.
Pureer de soep met een blender of keukenmachine.
Als de soep hierna te dik is geworden, kunt u wat water toevoegen.
Naar smaak peper en zout erbij.

Breng de soep aan de kook. Klop de eierdooier en de room door elkaar in een soepterrine en giet er een opscheplepel kokende soep bij. Klop goed door en doe de rest van de soep erbij. Roer de gehakte peterselie – of liever: kervel – erdoor.

Serveer met croutons van in boter gebakken brood.

18 juni 2008
De laatste little gems, ik denk een stuk of acht kropjes, van het land gehaald. Die stonden op schieten. Ze worden 'hooghartig', zou Taco IJzerman van De Ommuurde Tuin zeggen.
Dit resulteerde in twee kilo slablaadjes (geen stronkjes). En dus acht liter, thans ingevroren, soep. De volgende keren afmaken, met ei, room, peper en zout. Of uitwijken naar een van de andere slasoepen.

14 juni 2012
Misschien is het inderdaad wel vier jaar later dat ik deze soep weer heb gemaakt. Een uitstekende soep. En nu de foto erbij.

OPMERKINGEN
1)   Jane Grigson schrijft: "Goed recept voor de buitenste bladeren van sla. Als ze grof van smaak zijn moet u ze eerst 3 minuten in kokend, gezouten water blancheren, onder de koude kraan houden en dan het recept volgen."
2)   Met little gem is de soep, zonder toevoeging van peper en zout, al behoorlijk smaakvol. En het heeft al wat weg van een kervelsoepje.

Plaats een reactie