Op 25 juni 2022 organiseerden we voor de vijfde keer ons kleine, fijne bijzondere Sint Jan-evenement. Dat is een markt voor liefhebbers en geïnteresseerden. Met bijzondere kwekers en andere aanbieders en activiteiten, zoals rondleidingen. Het was weer een feestje.
Na een paar jaar noodgedwongen pauze organiseerden we weer ons Sint Jan-evenement. Toch wel spannend; zou er nog wel iemand komen? Heel (te) veel? Of juist weinig? Er is immers in deze tijd van het jaar altijd en overal veel te doen. Het was gelukkig een zonnige dag met een aangename temperatuur; de regen kwam pas na sluitingstijd (met uitzondering van drie druppels rond een uur of twee, maar die zien we door de vingers).
En – ja! – jullie kwamen. Niet teveel, niet te weinig. Mooi genoeg, vonden wij. Men kwam van overal, van Appingedam tot Rotterdam, van Haarlem tot Maastricht en Doornik in Vlaanderen. Om koffie te drinken en planten te kopen. Voor een informatieve rondleiding en een goed gesprek.
De sfeer was geweldig.
Het is fijn om van zowel bezoekers als standhouders te horen dat ze een ontzettend fijne dag hebben gehad. Dat is waarnaar we dan ook streven, kleinschaligheid, hoge kwaliteit, aangename contacten en plezier.
Kramen en borden
We hadden een aantal kwekers en andere, bijzondere relaties uitgenodigd een kraam te vullen. Dat waren:
- Jordy van Eijk en Pablo Vanneste (beiden betrokken bij Stichting ReGeneratie) verkochten fruitstruiken en eetbare planten namens kwekerij Dependens.
- Kwekerij Culinair was er met onder andere een selectie tamme kastanjes en pawpaws.
- Groene Takken bracht onder andere eetbaar hout (paddenstoelen op stam) mee.
- De Zandse Notengaard had walnoten, hazelnoten en heerlijke olie en notenpasta’s. En wat walnootbomen.
- Wijzelf stonden er uiteraard met ons assortiment eetbare planten en mooie boeken – met extra aandacht voor het nieuwe boek ‘De Eetbare Siertuin‘.
- Het Herboristengilde vulde een kraam en daar kon je horen en leren en ervaren hoe heilzaam planten kunnen zijn.
- Slow Food Rijnzoet was er, want wie is er niet voorstander van lekker, puur en eerlijk eten?
- Meet your Greens showde aan onze waslijn hun prachtige groenteportretten.
- Mujer de la Montana (de vrouw uit de bergen) verkocht haar heerlijke olijfolie. En Sander Eggen maakte houtsnijwerk (helaas had hij zijn gitaar thuis gelaten, want die man kan spelen, jôh – Gingerella and the blond tones).
- En natuurlijk niet te vergeten wildplukker Elsje Bruijnesteijn, die twee wildpluk wandelingen verzorgde en ook een deel van de dag de stand van De Zandse Notengaard bemenste, waarvoor heel veel dank.
- De Wageningse Truffelgaard moest, tot onze grote spijt, verstek laten gaan.
- En onze andere activiteit, groothandel ClearChox, was aanwezig met bijzondere chocolades met een datumprobleem (weggooien is zonde).
- En last but not least, Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti verzorgde – met assistentie – koffie, thee en bijzondere zoete en hartige taarten. Ook met chocola 🙂
De dagen voorafgaand aan Sint Jan waren wij druk met het opfrissen van de tuinen. Maaien, wieden, snoeien. We hebben ervoor gekozen om veel borden met tekst- en uitleg in de tuinen te plaatsen. Zodat ook bezoekers die niet aan een rondleiding meededen toch konden zien wat waar staat, en we er zo ook een paar bijzondere gewassen konden uitlichten. En een speciaal bord met aandacht voor onze Bonte Bentheimer landvarkens Helga (met haar zeven biggen), beer Hagar en borg Piet.
Aandacht en een verbeterpunt
Iedereen is wel eens een dagjesmens. Maar Sint Jan organiseren we voor liefhebbers en geïnteresseerden. Dus we zien eigenlijk liever een paar honderd gerichte bezoekers dan duizenden mensen die langs schuifelen.
“Het was ontzettend leuk. De mensen zijn oprecht geïnteresseerd,” sprak een van de standhouders.
“Een van de bezoekers bedankte mij voor het uitgebreide antwoord en de toelichting, die ik gaf,” zei een ander.
En ook bezoekers spraken lovende woorden. Het was leuk, interessant, inspirerend en de rondleidingen boeiend. Kortom, opzet geslaagd. En was er een kritiekpunt? Ja, de wachtrij voor de wc. Daar gaan we wat aan doen, in 2023.
Tegenvaller was het aantal zieken. Daardoor waren wij zelf meer door bezigheden bezet dan voorzien. We hadden moeten rondzwerven en aanspreekbaar zijn voor vragen, toelichting, complimenten en klachten. Dat vonden we zelf natuurlijk ook heel jammer, en mede hierdoor hebben we ook minder foto’s dan andere jaren.
Hulde aan Anthonetta
Zonder Anthonetta van Bergenhenegouwen was de Eetbare Siertuin er niet geweest, of in elk geval zeker niet zoals die nu is. Van meet af aan (2011/12) heeft zij gezorgd voor het beplantingsschema en nog jaren daarna is ze enkele dagen per week in de tuin actief geweest. Totdat ze op een dag zei: “Ik wil weer meer doen aan tuinontwerpen en dan is er meer dan eetbaar.” Volkomen begrijpelijk. Maar van definitief afscheid nemen is echter nooit sprake geweest.
Tot op de dag van vandaag is ze betrokken, loopt een paar maal per jaar met een kritische blik door de tuin en is altijd bereikbaar voor vragen en (on)gevraagd advies. En geeft ook subiet antwoord. Anthonetta is een ware wandelende encyclopedie. En ze verzorgt bij tijd en wijle de workshop “Maak je siertuin eetbaar.“
Dus het minste wat we konden doen is haar deze dag voor het voetlicht te brengen en een – nee, niet het eerste – exemplaar van het boek De Eetbare Siertuin te overhandigen. (En overigens, het idee om het Sint Jan-evenement te organiseren, komt ook van haar. Dit was de vijfde keer in zeven jaar.)
Tenslotte
Het was leuk, dus namens ons hele team: Bezoekers en standhouders, wij danken jullie voor deze mooie dag!
En dan resten nog die paar foto’s die we kort nadat de poort was geopend nog hebben kunnen nemen.