Biggen

Op 28 mei 2022 wierp Bonte Bentheimer-zeug Helga zeven prachtige biggen. We fokken dit zeldzame ras om de biodiversiteit te behouden. Bovendien is het buitengewoon goed vlees.

Voor de goede orde: We slachten alleen als het nodig is. We streven ernaar om alle biggen te verkopen. Maar zoals bij zoveel diersoorten en -rassen gaat: de mannen zijn minder interessant en leven korter.

Deze zeven nazaten van Helga x Hagar telden twee vrouwen (zeugen) en vijf mannen (beren). Eigenlijk heet het gelten, want een gelt is een ongedekte zeug. En de beertjes veranderden op 10 juni in borgen; netjes verwoord: bij hen werden de testikels verwijderd. Een borg is dus een beer zonder ballen.

De biggen liggen altijd in dezelfde volgorde, zegt men. We hebben het nooit gecontroleerd.

Na een dag of twee stond de eerste big al buiten. Het gaat razendsnel. Zo eten ze al rap met de moeder mee. (Dat biggen met hun moeder mee-eten, was een ontdekking in 2010 – voor studenten en wetenschappers van Wageningen UR. Lees dit. Zo zie je dat zij erg vervreemd zijn van het natuurlijk gedrag van de dieren.) Brokken, groenteafval en -overschot (uit onze eigen tuin en van De Ommuurde Tuin en van vegetarisch restaurant Linnaeus – dat de groenten betrekt bij De Ommuurde Tuin)

Iets over de Bonte Bentheimer

De Bonte Bentheimer is een zeldzaam ras, grensgeval Nederland-Duitsland. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen had het 2021 tot Ras van het Jaar uitgeroepen en september verschijnt er, ter gelegenheid daarvan, een boek van de hand van Martin Woestenburg over het dier.

Het is onder andere zeldzaam geworden omdat de voerconversie laag is, d.w.z. het dier groeit langzaam en is pas rond een jaar op slachtgewicht (90 à 100 kg). Industriedieren doen dat in zes à zeven maanden.

Het vlees van de Bonte Bentheimer is daarentegen fijn doorregen met vet, en vet geeft smaak. In vaktermen: een hoog intramusculair vetgehalte. En omdat de dieren buiten lopen en flink bewegen, is het ook beduidend roder. Het is dus niet van dat bleke, droge, smakeloze vlees dat men in de supermarkt koopt.

Plaats een reactie