Teltower Rübchen zijn geliefde herfstrapen uit Teltow, dat thans in Berlijn ligt. Ze zijn fijn van smaak en men zegt dat Goethe er gek op was.
- 1 eetl suiker (wij gebruikten panela)
- 1 eetl bloem
- 50 gr boter
- 500 gr Teltower Rübchen of andere knolrapen
- ¼ ltr groentebouillon
- peper uit de molen en zout
-
Schil de rapen, halveer de hele kleine, de grotere in kwarten snijden (dikke frieten)
-
Smelt de suiker in een steelpan. (Bij panela een druppeltje water erbij.)
-
Als de suiker gesmolten is, pan van het vuur, de boter erdoor roeren.
-
Als de suiker is opgegaan in de boter, de pan weer op het vuur zetten en de rapen toevoegen.
-
"Bak" de rapen bruin, dat betekent regelmatig omscheppen. (En ze worden bruin door de suikersaus.)
-
Bestuif met de bloem en blus met de bouillon. Laat nog een goed kwartier garen en breng op smaak met peper en zout.
-
Klaar.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Goethe het zonder de bouillon maar met (zoete) slagroom kreeg opgediend.
We hebben eerder een verhaal over Teltower Rübchen geschreven. Lees dit.
20 november 2023
Al een week of wat geleden had in de raapjes uit de tuin gehaald. Hoewel we ze al een paar jaar zaaien, was dit de eerste jaar met een leuke oogst. Maar volgens de plaatjes moeten deze raapjes enigszins puntig zijn. Dat was er slechts een.
We begrijpen Goethe. Het is een smakelijk bijgerecht. We aten het met gekookte aardappel en wat eendenborst (in een saus).