Een wel heel klassiek maar o zo smakelijk recept voor coq au vin: een hele haan in de wijn. De kip wordt in stukken gedeeld en gaart in een saus van rode wijn, met allerlei groenten en kruiden. Duurt een paar uur, maar dan heb je ook wat.
- 1,5 kg kip, biologische, in 6 of iets meer stukken
- 100 gr spekjes (blokjes of reepjes)
- 250 gr sjalotten of ui, in (halve) ringen en wat snippers
- 300 gr stevige wortel(s), in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in dunne stukjes
- 1-2 takjes tijm (of 1 eetl gedroogd blad)
- 1-2 takjes rozemarijn (of 1 eetl gedroogd blad)
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes (hoe groot is een teen?)
- 2 eetl platte peterselie, blad redelijk fijn gehakt
- 2 st laurierblad
- 2 eetl bloem
- 300 ml volle rode wijn
- 500 ml kippen- of gevogelte- of groentebouillon
- ghee
- arachideolie
- peper uit de molen en zout
-
Knip de kip met een wildschaar in stukken. Of snijd of hak met een goed mes.
-
Dep ze droog en bestrooi met peper en zout
-
Neem een zeer ruime braadpan en smelt daarin een beetje ghee (of roomboter of olie) en bak de spekjes uit.
-
Als de spekjes mooi bruin zijn, schep ze eruit en zet in een schaaltje weg.
-
Doe evt nog wat ghee en/of olie in de pan en braad de stukken kip aan, zodat ze aan beide kanten bruinen. Dus af en toe keren. Dit kan dus even duren.
-
Haal de kipstukken eruit, doe de groenten in de pan en roerbak enkele minuten.
-
Bestrooi het met bloem, door een zeef om klonten te vermijden. Roer het goed door en laat een halve minuut "bakken".
-
Doe de wijn erbij, doe de bouillon erbij. Roer.
-
Doe de kruiden erbij en de knoflook en spekjes, roer en breng aan de kook.
-
Doe de stukken kip in de saus en laat nu, met het deksel op de pan, anderhalf uur stoven.
-
Serveer, op de borden of de stukken, met saus in een schaal te leggen.
Er zijn veel recepten voor coq au vin, met en zonder champignons, met en zonder mosterd met en zonder weet-ik-veel-wat. Julius Caesar zou het hebben gegeten, met Bourgondische wijn en champignons.
Dit is (dus) een combi van een drietal recepten, alle drie met spekjes, twee met knoflook (en alle drie andere hoeveelheden, andere bouillon e.d.) Opvallend was dat bij twee nergens stond of en wanneer spekjes en knoflook moesten worden toegevoegd. En dat was niet van de eerste de beste hobbykok. (Al eerder betrapten we in kookboeken chefs op gerechten die ze vermoedelijk nooit zelf hadden gemaakt.)
27 december 2023
“Morgen graag coq au vin,” zei mrs. M op de avond van Tweede Kerstdag. Mrs. M is gek op kip en we eten zelden kip, omdat echte biologische vrije uitloopkip behoorlijk prijzig is. En onze eigen kippen (Welsumers) zijn er voornamelijk voor de eieren. We slachten zelden
Onder het motto ‘eet minder vlees, en als, dan goed’ kwam vandaag Coq au Vin op tafel. Of het landhoen een coq (haan) was, bleef onduidelijk. Maar het was wel erg smakelijk.