2024 is het jaar van

2023 begon op zondag en eindigt op zondag. 2024 is een schrikkeljaar, dus februari duurt een dagje langer en het jaar eindigt daarom op dinsdag. We zien dat covid eind 2023 weer alom heerst. De laatste lockdown was januari 2022. Twee jaar later beschouwen we het als een griep: vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren en geen mondmaskers. Momenteel strijden diverse covid-varianten om de “gunsten” van de mens. Wellicht verklaart dat waarom de een klappertandend met koorts in bed ligt en de ander hooguit de verschijnselen van een goede verkoudheid heeft.
En daar staan we dan, op de drempel van het nieuwe jaar. Wat brengt het? Onder andere dit:

Het jaar van de kameelachtigen

FAO poster Jaar van de Kameelachtigen 2024
FAO poster Jaar van de Kameelachtigen 2024
Camelus dromedarius 1700-1880, afbeelding van Bijzondere Collecties UvA
Camelus dromedarius 1700-1880, afbeelding Bijzondere Collecties UvA

De Verenigde Naties hebben het jaar 2024 uitgeroepen tot het jaar van de kameelachtigen. Anders dan dierenparken, een paar professionele alpacafokkerijen (voor de wol) en hobbyhouders en een enkele kamelenmelkerij, is er geen verband met De Lage Landen. Toch bevolken deze dieren al vele miljoenen jaren de aarde. Er zijn zes levende soorten kameelachtigen, namelijk dromedarissen, kamelen, lama‘s, alpaca‘s, vicuña‘s en guanaco‘s, in Noord-Afrika, Zuidwest- en Centraal-Azië, Oceanië en Zuid-Amerika, Het zijn eenhoevige plantenetende hoefdieren. Ze bieden voor miljoenen arme gezinnen over de hele wereld voedsel en een inkomen. Kameelachtigen zijn de helden van woestijnen en hooglanden.

6 juni 2024 zijn er Europese Verkiezingen

Europees Parlement – foto: Wikimedia Commons

Over verkiezingen valt heel wat te zeggen, merkten we in 2023. De Provinciale Staten en de Waterschappen waren voor de BBB, de Tweede Kamer was voor de PVV – met dien verstande dat we dit een partij noemen, maar het niet is. Alleen de heer Wilders is lid en als hij zegt “De PVV wil….” zegt hij “Ik wil.” Momenteel is er geen PVV of BBB in het Europees Parlement. PVV was er heel eventjes, onderdeel van de fractie Identiteit en Democratie. Wel raar voor een partij die wil dat Nederland uit de EU treedt. Maar goed, ook hier telt elke stem: Hoe kan je stemmen?

Huismus vogel van het jaar

Waar het andere jaren nog wel eens kon verschillen tussen Nederland en België, is nu in beide landen eensgezind de huismus tot vogel van het jaar verkozen. De vogel heeft het moeilijk. De laatste twintig jaar is de populatie flink afgenomen. Dit is begonnen in de jaren tachtig en versneld in de jaren 90. In totaal is het aantal broedparen met meer dan 50% verminderd. Belangrijke oorzaken hiervoor lijken een gebrek aan voedsel zoals zaden en insecten, te weinig nestgelegenheid zoals losliggende dakpannen, en te weinig dekking in de vorm van hagen, struiken en klimop. Er is ook een groot verschil met vroeger: wie klopt er nog ‘s morgens na het ontbijt het tafelkleed buiten uit? (Wie heeft er nog een tafelkleed?)

Het jaar van de gewone vlier….

Vlier - sambucus nigra - Köhler's Medizinal Pflanzen 1897
Gewone vlier (Sambucus nigra) – Uit: Köhler’s Medizinal Pflanzen 1897

NHV Theophratus, de Duitse vereniging ter bevordering van natuurlijke geneeskunst, vernoemd naar Theophrastus Bombastus von Hohenheim verkoos de gewone vlier tot heilzame plant (Heilpflanze) van het jaar 2024. “Veel mensen gebruiken vlierbessensap of bloementhee tegen verkoudheid,” zegt natuurgeneeskundige en juryvoorzitter Konrad Jungnickel. “Maar bijna niemand beseft dat vlierbessen ook kunnen helpen bij andere kwalen.” Vlierbes (Sambucus nigra) is een bewezen remedie tegen koorts en infecties van de luchtwegen. Dankzij de bloedzuiverende en krampstillende eigenschappen kan het ook worden gebruikt bij huidaandoeningen, reuma of constipatie. Actieve ingrediënten zoals flavonoïden en essentiële oliën, een hoog vitamine C-gehalte in de vrucht en tannines en mineralen zijn de reden voor dit brede scala aan toepassingen.

Wieringen 100 jaar geen eiland

Oude stafkaart uit 1909
Amsteldiepdijk – foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie

In 1924 hield Wieringen op een eiland te zijn. De Amsteldiepdijk sloot in dat jaar het eiland af van het Amsteldiep en Ulkediep. De vraag is of je dit feit moet vieren? Eigenlijk is Wieringen nog gewoon een eiland gebleven, dat kan je overal zien. Maar de Afsluitdijk, deel van de Zuiderzeewerken, heeft veel veiligheid gebracht. Er zijn wel wat dingen veranderd: vroeger was De Haukes (linksonder) de belangrijke haven van het eiland. Nu is dat Den Oever.

…. en de kleur Peach Fuzz

“Peach Fuzz geeft ons weer het verlangen om onszelf en anderen te koesteren. Het is een fluweelzachte perziktoon waarvan de allesomvattende uitstraling, lichaam en ziel verrijkt. Op zoek naar een tint die ons aangeboren verlangen naar nabijheid en verbondenheid weerspiegelt, kozen we voor een kleur die straalt van warmte en moderne elegantie. Een tint die resoneert met medeleven, een aangename omhelzing biedt en moeiteloos een brug slaat tussen jeugdigheid en tijdloosheid,” aldus Leatrice Eiseman, executive director van het Pantone Color Institute. Histor en Sigma zoeken het ook in de pasteltinten, maar niet op zijn perzikjes, eerder richting beige. Het heet Limitless.

Kunstenaar van het jaar

Marie Cécile Thijs is de verkozen kunstenaar van het jaar. Ze is een niet onverdienstelijke fotograaf en behoort nu tot het gezelschap waar onder andere Corneille, Henk Helmantel, Erwin Olaf en Theo Jansen ook toe behoren.

Europees Jaar van de Fiets en Vaardigheid

Net als vorig jaar is ook 2024 het Europees Jaar van Vaardigheden. Één jaar was kennelijk niet genoeg. Het Europees Parlement nam op 16 februari 2023 een resolutie aan om het fietsbeleid- en gebruik in Europa te stimuleren. Het parlement vroeg aan de Europese Commissie om 2024 ook uit te roepen tot “Europees jaar van de fiets”.
We gaan het beleven.

Kabeljauw

Kabeljauw  Gadus morrhua - Annual report New York State Forest Fish and Game Commission1902 - Wikimedia Commons
Kabeljauw (Gadus morhua) – Uit: Annual report New York State Forest Fish and Game Commission (1902), Wikimedia Commons

Net als andere jaren, vind je in Nederland of België geen vis van het jaar. In België kiest men tenminste nog een viskok. In Duitsland heeft de Deutscher Angelfischer Verband e.V. de kabeljauw tot vis van 2024 verkozen. Kabeljauw is een overbevist dier. Ze worden gemiddeld ongeveer 100 cm, maar kunnen ook 160 cm lang worden, meer dan 40 kg wegen en 25 jaar oud worden. Dat is tegenwoordig een zeldzaamheid. Het zijn roofvissen die zich voornamelijk voeden met andere vissen, schaaldieren, mosselen en wormen. Maar de kabeljauw is ook op haar beurt voedsel voor bruinvissen, zeehonden en aalscholvers. En voor de mens.

Kabeljauw was vroeger een van de meest voorkomende vissen in de Noord-Atlantische Oceaan en Oostzee. In de Oostzee is hij zo goed als verdwenen. Mark Kurlansky schreef er een geweldig boek over: Cod. Als je kabeljauw wilt eten, volg dan het advies van de Viswijzer, let op het MSC-logo, en kies beter voor schelvis en koolvis, als het wit moet zijn.

26 juli t/m 11 augustus
Olympische Zomerspelen (Parijs)

14 juni t/m 14 juli
Europees Kampioenschap voetbal

Plaats een reactie