Mungbonen met spinazie is een verrassend smakelijk vegetarisch gerecht met deze twee groenten (wij gebruikten brave hendrik), bataat (zoete aardappel), tomaat en Indiase kruiderij.
- 300 gr droge mungbonen (groene katjang), 24 uur tevoren geweekt
- 1 eetl ghee – of neutrale bakolie (arachide bijvoorbeeld)
- 1 st bataat (zoete aardappel), geschild, in kleine blokjes
- 1 st fikse ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, zeer fijn gehakt of geperst, minstens een kwartier voor het de pan in gaat
- 3-4 handen blad van brave hendrik (of andere spinazie-achtige)
- 1-1½ cm gember, fijn geraspt (hoeft niet te worden geschild)
- 1½ theel kurkuma
- 1½ theel komijnpoeder
- 1 theel kaneelpoeder
- 3 st tomaten, gehakt of (uit blik) fijngeknepen
- 200 ml kokosmelk
- 1 st rode of groene peper, fijngehakt of droge rode pepervlokken
- zout naar smaak
-
Dit is dus even plannen: dag tevoren de mungbonen in ruim water leggen en laten weken (wij hebben een paar keer het water verschoond).
-
Zet de mungbonen in voldoende water op en kook ze. Dat duurt een half uur of zo, dus dit als eerste.
-
Hak de spinazie of brave hendrik grof.
-
Neem een stevige pan (kasserol) en verhit de ghee of de olie. Smoor daarin de ui, knoflook, zoete aardappel en doe de gember er ook meteen maar bij. Vuur wat lager draaien.
-
Dan de kruiden (kurkuma, kaneel, komijn) en schep het goed om. De peper mag er ook bij. En een klein scheutje water,
-
Niet lang daarna de tomaten erbij doen (als uit blik: ook wat sap). Omscheppen en misschien nog wat water erbij?
-
Kokosmelk mag ook.
-
Laat dit geheel (ook) een half uurtje sudderen. Geen deksel op de pan, want het mag niet te nat blijven. Aan de andere kant ook niet te droog en niet aan de bodem van de pan aankoeken. Dus houd het in de gaten, eventueel water erbij.
-
Als de mungbonen zacht beginnen te worden, kan je ze overscheppen naar de andere pan met de kokosmelk/tomaten en daar mee laten koken. Doe dan ook de spinazie of brave hendrik erbij. Schep dat goed om en laat sudderen tot de brave hendrik zacht is, net als de blokjes zoete aardappel en de mungbonen.
-
Breng op smaak met wat zout. En serveer.
De twee bronnen van inspiratie voor dit gerecht waren Pavani, van een Indiase receptensite en Ellen van Made by Ellen. En al kokende kijk je op de twee recepten en denkt: oh, dat kan ik er ook nog wel bij doen 🙂
20-21 mei 2024 Lang Leve Brave Hendrik
Munbonen met spinazie….. In de bak met pasta’s, rijst, gort, spelt e.d. ligt al heel lang een aangebroken zak ‘groene katjangs’. Weg ermee! Niet in de afvalbak, maar in een kom en in water laten weken. Pas de dag erna nadenken over wat ermee te bereiden.
Dit voorjaar heersen de slakken in onze tuin. We hebben het in twintig jaar niet zo erg meegemaakt. Waar deze dieren de “echte” spinazie vakkundig bij de grond afvreten, mijden ze de brave hendrik. Vermoedelijk is het wat stevige en stoffig aandoend blad niet aantrekkelijk. Dus dit voorjaar bestaan onze spinazies uit, al dan niet gecombineerd, brave hendrik, zevenblad, wat paardenbloemblad, brandneteltoppen en meer.
“Dit is heel erg lekker! Is er nog wat in de pan?” zei mrs. M.
Deze droge mungbonen, groene katjangs, hadden een THT-datum 15-06-2010. Waarmee maar weer eens de onzin van dit soort datums is bewezen.