Paprikás csirke is Hongaars voor kip met paprika. We hebben het over een in een saus van ui, tomaat en paprika gegaarde kip. Het is verrukkelijk.
- 1 st kip of 4 kippenbouten
- 3 st ui, gesnipperd
- 3 theel zoete paprikapoeder
- 3 theel scherpe paprikapoeder (zie opmerkingen)
- 2 st tomaten, kleingesneden (zie opmerkingen)
- 2 eetl tomatenpuree
- 2½ st rode paprika, in dunne reepjes gesneden
- zout
- olie of ghee
- 4 eetl zure room optioneel
-
Bij voorkeur een dag van tevoren maken
-
Breek en knip de kip in stukken: 2 poten, 2 vleugels, borst in tweeën. Zout de delen goed in.
-
Neem een ruime (de kip moet er in kunnen), stevige braadpan en smoor de ui glazig in wat olie of ghee. Dan vuur uit en wat af laten koelen.
-
Als de ui niet meer erg heet is de paprikapoeders erdoor mengen. Verdeel het gelijkmatig over de bodem
-
Leg de stukken kip erin. Zo goed mogelijk naast elkaar. En vul de pan met water, tot de kip net, maar dan ook net, onder water is.
-
Doe de tomaten erbij. (Indien blik, knijp de tomaten fijn.) En doe de puree erbij
-
Zet op het vuur. Zonder deksel. En als het kookt, laag vuur, langzaam laten pruttelen.
-
Als het te veel indampt, mag je er wat water bij doen. (Wij hadden een uurtje het deksel erop, dan weer een tijdje eraf.)
-
Laat een uur of twee stoven,.
-
Als het gaar en klaar is, dan: als je alleen maar poten hebt, hoef je niets te doen. Wij hebben de poten en vleugels heel gehouden, voor de kragers onder ons. De andere delen hebben we het vlees van de botten gehaald en terug in de pan gedaan. (Dit kan ook de volgende dag.)
-
Serveer met Kartoffelnockeln of Galuska
- Paprika is peper zonder capsium. En paprika is Hongaars voor peper. Scherpe paprikapoeder is zoete paprikapoeder gemengd met poeder van rode peper. Wij namen voor de 3 theelepels scherpe paprikapoeder 1½ theelepel zoete paprikapoeder en 1½ theelepel cayennepeper.
- 2 tomaten, kleingesneden: wij namen een klein blik gepelde tomaten en knijpen de tomaten fijn.
- Recept Galuska of Kartoffelnockeln
3 november 2024
Mrs. M wilde vandaag niet uit eten.
“Okay, dan maak ik wat lekkers. Wat wil je dan eten?”
“Kip,” luidde het antwoord. Ik had het kunnen weten. Nu had ik onlangs vier BIO-kippen tegen een aangepaste prijs gekocht, dus dat kwam wel goed uit.
Op 31 oktober waren we in Soest (Duitsland) bij chocolademaker Georgia Ramon. Ralf en Constanze Butzmann waren er ook en Ralf had al vol trots verteld dat hij, toen hij zijn zaak verkocht, zich op het koken had gestort. Dat het ooit Oost-Duitsers waren, merk je door de kennis van Tsjechisch bier en de Hongaarse keuken. Ze spreken Duits of Russisch, geen Engels. Die generatie. Het zijn ontzettend vriendelijke mensen. Tijdens de lunch spraken we onder andere over gerechten, en Ralf noemde deze kip met paprika.
Dus toen mrs. M haar wens had uitgesproken, mailde ik Ralf en kreeg het recept.
Op 2 november grotendeels bereid, en mrs. M, die eerst wat terughoudend was, vond het heerlijk.