Als er iets lekker is, is het wel zelfgemaakte vanille-ijs met echte vanille. Wij aten het met kersen.
- 1 st vanillestokje
- 500 ml volle melk
- 5 st eierdooiers
- 250 ml slagroom
- 125 gr suiker
- 1 pot kersen op sap
- beetje maizena
-
Doe de melk in een ruime pan, want er komt nog meer bij.
-
Snijd het vanillestokje in de lengte door, schraap uit de binnenkant van beide helften het merg en doe dit in de melk. Doe ook het gespleten vanillestokje er in.
-
Breng de melk tegen de kook. Laat minstens een kwartier trekken.
-
In een kom: klop de eierdooiers met een garde door de suiker tot je een soort van crème hebt die langzaam, als een lint, van je garde loopt.
-
Klopt de warme melk langzaam, in een dunne straal door de eierdooiercrème. En schenk het daarna terug in de pan.
-
Verwarm de pan weer, blijf – met een houten lepel – roeren. De eierdooiers garen en gaan binden. Ze zijn gaar als het 80℃ is.
-
Het is goed gebonden als je er, op de rug van de houten lepel er met je vinger een streep door kan trekken die niet meteen inzakt.
-
Schenk de vla in een (of de) kom – vis de vanillestokhelften eruit – en roer de slagroom erdoor.
-
Laat afkoelen en zet daarna nog minstens een uur in de koelkast.
-
Doe het in de ijsmachine en maak ijs!
-
We namen kersen op sap uit een pot. Verwarm deze een beetje, roer wat maizena door het sap om dit iets dikker te maken. En weer af laten koelen.
26 oktober 2024
De kleinkinderen waren hier en omdat ik nog vanilleijs in de vriezer had liggen, kregen ze het op een pannenkoek. Maar eerder had ik het gemaakt voor Bert en Jannie, die kwamen eten, Toen vergeten het op de foto te zetten.
Dit is het lekkerste vanille-ijs dat we ooit hadden gemaakt. (En ook het eerste.)