Ovenschotel koolraap met gehakt

Koolraapovenschotel met geitengehakt

Een milde, smakelijke ovenschotel met romige aardappelpuree, gehakt en blokjes koolraap. Wij gebruikten geitengehakt, maar het kan ook varkens- of rundergehakt zijn.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Lekker Tafelen en wat aangepast
Ingredienten
  • 800 gr aardappels, geschild en in blokjes
  • 700 gr koolraap, geschild en in blokjes ca 1 x 1 cm
  • 500 gr (geiten)gehakt
  • 2 st preitjes, in de lengte in kwarten en klein gesneden
  • 4 st tenen knoflook, geperst of fijngehakt (minstens kwartier voor het de pan in gaat)
  • 2-3 theel gerookt paprikapoeder
  • 2 theel gedroogde tijm
  • ¼-½ theel cayennepeper
  • vers geraspte kaas (Parmezaan of andere oudere)
  • room
  • 2 st ei
  • peper uit de molen en zout
  • arachideolie of andere bakolie
Bereiding
  1. Kook de aardappelblokjes. Gaar? Afgieten en even laten uitdampen.

  2. Kook de koolraapblokjes. Gaar? Afgieten en even laten uitdampen. En meng er een beetje room door. En maal er wat peper over.

  3. Neem een stevige (koeken)pan en verwarm daarin een scheutje olie. Bak het gehakt rul, doe prei en knoflook erbij. En de tijm en het gerookte paprikapoeder. Meng goed. Voeg een beetje zout toe en de cayennepeper, meng weer. Vuur uit.

  4. Stamp de aardappels fijn, doe er een scheut room door en de eieren, maak er een mooie smeuïg-dikke pap van. Doe er een handje kaas door.

  5. Smeer een laag (de helft van de) aardappelpuree op de bodem van een ovenschaal.

  6. Leg daarop het gehakt.

  7. Leg daarop de brokjes koolraap.

  8. Smeer de rest van de aardappelpuree eroverheen. (Het beste is eerst opscheplepels puree uitgekiend te verdelen en dan met een natte spatel gladstrijken.)

  9. Bestrooi met kaas.

  10. Zet in de oven, 200℃, 20 minuten.

Opmerkingen

Je kunt in plaats van de prei ook een uitje of twee snipperen.
Wij zijn matig met zout, de kaas smaakt immers ook zout.
En de cayennepeper: wij hadden een kwart theelepel, maar de pit was niet te merken in de schotel.

10 maart 2025
We hadden nog een koolraap liggen, gelukkig was niet alles op aan het Hongerkloofdiner. En dit is een mooie, betrekkelijk makkelijk te maken schotel. De smaak is niet flauw of flets, maar aangenaam mild, mrs. M zei eerst dat ze het niet bijzonder vond, maar nadat ze twee keer had opgeschept zei ze: “Erg lekker.”

Plaats een reactie

Waardering