Savooiekool-strudel

Sfoglia ripiena di verza e scamorza

Een rol van (blader)deeg, gevuld met in dunne reepjes gesneden savooiekool en gerookte scamorza. En dat is heel erg lekker!

Gang: Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: Italiaans
Auteur: Giuseppe Capano in Cucina Naturale
Ingredienten
  • x vellen bladerdeeg
Of maak het deeg:
  • ½ theel oregano
  • 200 gr tarwebloem
  • 2 eetl pompoenpitten, gemalen tot poeder
  • 2 eetl olijfolie
  • snuf zout
Vulling:
  • ½ st savooiekool, in dunne reepjes, gewassen
  • 150 gr gerookte scamorza, in reepjes of grof gehakt
  • 1 eetl korianderzaad (optioneel)
  • ½ theel geraspte citroenschil
  • olijfolie
  • zout
En:
  • ½ theel oregano
  • 1 st ei (in kommetje losgeklopt)
Bereiding
Deeg:
  1. Meng de pompoenpitpoeder met de ½ theel oregano en de olie.

  2. Leg de bloem in een hoopje op een werkblad. Maak er een kuiltje in en doe de pompoenolie, een snufje zout en voldoende water in. Meng het tot een mooi homogeen deeg. Dek het af met een doek en laat het minstens 40 minuten rusten.

Vulling:
  1. Kook de savooiekool in een beetje water. Een minuut of tien. Giet in een vergiet, laat wat afkoelen, knijp het goed uit (bijvoorbeeld in een theekdoek, vier punten bij elkaar, aandraaien en heel hard knijpen). Hak grof.

  2. Roosterde korianderzaadjes kort in een pannetje. Stamp ze vervolgens fijn met vijzel, Meng ze met 2 eetlepels olijfolie en de citroenschil.

  3. Meng dit met de kool.

  4. Voeg de scamorza toe. Meng goed. Eventueel, naar smaak, wat zout erbij.

Samenstellen:
  1. Verwarm de oven voor op 180℃

  2. Rol het deeg dun uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 20 cm. Verdeel de vulling erover. Houd de rand vrij en aan de andere kant voldoende vrij om eroverheen te leggen. Gebruik wat ei voor een plakstrook, vouw/sla het om/ rol het om en vouw de uiteinden ook dicht. Zo krijg je een gesloten rol. (Houd rekening met de maat van de bakplaat!)

Bakken:
  1. Leg het deeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met het geklopte ei en de resterende oregano.

  2. Bak pakweg 25 minuten in de oven. Laat het daarna 10 minuten op kamertemperatuur rusten voordat je het in plakjes serveert.

23 november 2025
Gisteren met de ene helft van de kool Savooiekool met eekhoorntjesbrood en polenta gemaakt. Enkele dagen geleden had ik de gerookte scamorza gekocht en vandaag dit gemaakt. Stond al een hele tijd in de map “te maken”. En het moet gezegd: dit is ontzettend lekker. Een heel licht citrusje en het overige is een harmonieuze smaak. Je proeft niet de kaas noch de koriander erbovenuit. En het heeft ook geen pregnante koolsmaak. “Het is gewoon heel erg lekker,” aldus mrs. M.

Plaats een reactie

Waardering