Een moestuingids, niet alleen voor de beginner, de gevorderde doet er ook ideeën uit op. Voor hen die door zelf te telen niet alleen gezonder willen eten maar ook geld willen besparen.
Auteur Annemiek van Deursen is, volgens de inleiding, al meer dan zestig jaar moestuinier. Dus wie ben ik om haar boek te recenseren? Ik heb er slechts vijftig op zitten. En het probleem met moestuiniers is dat ieder wel een paar eigenaardigheden heeft, waarvan ze vinden dat dat de beste werkwijze is. Dus lees deze recensie met een slag om de arm.
Samenvattend
| Titel | De eerlijke moestuin |
| Van | Annemiek van Deursen |
| Uitgever | Fontaine Uitgevers |
| ISBN | 978 905 877 61 98 |
| Verschenen | maart 2013 |
| Prijs | € 17,95 |
| Verkrijgbaar bij | Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets. |
Veel praktische tips
Als gezegd, je leest hoe de schrijfster zelf, op haar manier, het moestuinieren bedrijft. Dus ook dat ze een oude bezemsteel heeft afgezaagd en om de 10 cm een streep heeft gezet. Die gebruikt ze om planten op de juiste afstand van elkaar te zetten.
Om wortelgroenten e.d. door de winter te bewaren, kan je ze inkuilen. Er is geen betere koelkast dan de grond. (Lees hier onze methode.) Annemiek wijst op het gebruik van bakken en oude ketels, maar maakt ook een mooie kuil, van binnen bekleed met kippengaas tegen ongedierte.
19 maart Sint Joep: de vroege aardappels moeten de grond in
Ze rijgt rode pepers aan een draad om ze te drogen. En ze gebruikt vergieten om zelf gewonnen zaad te zeven. Want een Genoeg-lezer wint zo veel mogelijk zelf zaad.
Soms een vraagteken
De schrijfster gebruikt closetpapierrolletjes om in voor te zaaien. Deze kunnen dan later, tezamen met de zaailing, in zijn geheel worden geplant: ‘Zo voorkom je breuk van de wortels en een groeistop bij uitplanten.’ Daar heeft ze helemaal gelijk in. Persoonlijk maak ik liefst zelf perspotjes van compost (koop een verzinkte pottenpers), want als je de rolletjes oppakt…. Uhm, er zit geen bodem in, hè. Ik vond het maar niets.
Op pagina 51 gaat het over uitdunnen en verspenen. Als er te veel, te dicht op elkaar gezaaid is, moeten er zaailingen worden weggetrokken (uitdunnen). Verspenen is: voorzichtig het jonge plantje uit halen en elders herplanten. De foto laat ‘een rij te dik gezaaide bietjes’ zien.
‘Radijs en bietjes kunnen zo nodig elders weer worden uitgeplant in een nieuwe rij,’ schrijft Van Deursen. Tja. Juist deze groenten zijn wortelgroenten, de wortel verdikt zich. Verspenen kan, als je heel voorzichtig bent en de zaailing met ruime aarde eromheen verplant. Dus beter niet doen. Ik verbaas me overigens over de dichte rij bietenzaailingen. Bietenzaad is groot en kan je gerust met de hand op 7 cm tussenruimte in de rij zaaien. Het is bovendien clusterzaad: Er zitten van nature een stuk of vier tot zes zaadjes in een ‘propje kurk’. Één, twee of drie ervan lopen uit.
Wisselteelt
Rare schorseneren
Ik moet het toch even kwijt. Eigenlijk is er niets mis mee. Hoewel? Op bladzijde 69, als het om schorseneren gaat, wordt het mij duidelijk dat Annemiek op kleigrond werkt. Er zijn rare dreumesen afgebeeld. Schorseneren is een zandgrondgroente -dan worden ze mooi lang. Annemiek schrijft dat ze op klei in het tweede jaar pas te oogsten zijn (daar gaat je wisselteeltschema!). Maar eerlijk gezegd zijn ze niet praktisch op klei. Omgekeerd is armere zandgrond niet zo geschikt voor sluitkolen als witte kool of rode kool.Recepten
Het boek is gelardeerd met hele praktische, basic recepten. Van een stamppot, jams en meer tot…… juist, het in zout inmaken van snijbonen. Top! Dat zouden meer mensen moeten doen. (Wij ook.)
Tenslotte
Een boek met veel informatie voor weinig geld. Dat past bij Genoeg. Koop het boek gerust als u serieus overweegt met moestuinieren te beginnen.
