Stoof van schaap, koolraap en gort

bron: delicious. (Engelse)

We hebben voor poten en rug/ribben van een zwartblesschaap uitgebeend. Dit leverde 3,2 kg vlees op. Dus wij hebben alles zo ongeveer drie maal gedaan. Genoeg voor een weeshuis. Dit is voor zes personen

1 kg schapenvlees, in brokken van 2 à 3 cm; 3 eetl bloem; scheuten olijfolie; eetlepel roomboter of ghee; 2 stengels bleekselderij, grof gesneden; 1 prei, in niet te dunne ringen; 2 tenen knoflook, geperst; 2 winterpenen, grof gesneden; 400 gr aardappels (wij namen stevige rosevals), in blokken van 1½ à 2 cm  ; 400 gr koolraap, geschild en in blokken van ca 1½ cm; ½ l runderbouillon of schapen- c.q. lamsbouillon; 400 ml wortelsap (zie opmerkingen); 100 g gort (uurtje of twee, drie voorweken); tijm en rozemarijn (paar takjes of eetl gedroogd)

U kunt dit gerecht in de oven laten garen, uren op een petroleumstelletje zetten, of op zeer laag vuur. Indien in de oven: verwarm deze voor op ca. 180o C.

Gort zit er nog niet in.
Het ziet er niet uit, maar smaakt geweldig!

Neem een grote stevige (gietijzeren) pan. Verhit de olie en terwijl dit gebeurt de brokken schapenvlees door de bloem wentelen of omgekeerd – de bloem over het vlees strooien en alles goed omscheppen. Bak de brokken vlees in porties bruinig.
Draai het vuur lager.
Voeg de boter toe en dan de bleekselderij, preiringen, wortels, aardappels, koolraap en knoflook. Schep goed om en bak eventjes tot het wat bruint. Doe dan de bouillon er bij en de wortelsap. En de rozemarijn en tijm. Bijna klaar!
Zet in de oven gedurende pakweg 2 – 2½ uur, op laag vuur of petroleumstel korter.  Simpel even testen of het vlees bijna zacht en gaar is.
Roer de gort er door (dus niet het weekwater) en laat nog een half uur stoven. De gort neemt ook vocht op en het wordt, als het goed is, een dik en ietwat kleverige massa.

Schep op. Serveer eventueel met een stuk brood, maar dat hoeft niet.


8 maart 2017
Vanavond bestuursvergadering van Stichting CELL. Vroeger at men vaak eenpansgerechten, omdat het fornuis pas begin 20ste eeuw zijn opkomst deed. En vroeger at men schaap. Dus wat is er toepasselijker dan deze stoof?
Gabriëlle vond dat het leek op navarin printanier, een recept uit een kookboek van Alma Huisken. Dit is een recept met lamsvlees, knol- en koolraap en raapsteeltjes, maar ook met sinaas- en granaatappel.


OPMERKINGEN
1) Wortelsap gemaakt met een blender en een aantal wortels, wat water en een half groentenbouillonblokje
2) Het originele recept spreekt over kruimige aardappels; stevige zijn beter

Plaats een reactie