Gestoofd paardenbloemblad

Gestoofd paardenbloemblad

Paardenbloemblad als een verrukkelijk zachte spinazie. Een beetje gekruid met ras el hanout. Super!

Gang: Bijgerecht
Keuken: Duits, Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: chefkoch.de (bron)
Ingredienten
 • 1 kg paardenbloemblad (ca. 2 cm van de stam afsnijden)
 • olijfolie
 • 3 st ui in dunne (halve) ringen
 • ½ theel zout
 • ½ theel peper uit de molen
 • snuf ras el hanout
 • minisnuf kaneel
 • 1 st citroen alleen het sap
Bereiding
 1. Was de paardenbloembladeren goed. Breng een grote pan water aan de kook. Doe de bladeren daar in en kook een tien minuten. Afgieten, koud afspoelen en uit laten lekken.

 2. In een wok of stevige braadpan de ui in ruim olie glazig stoven. Het mag niet echt bruin worden. Schep pakweg de helft van de ui uit de pan.

 3. De paardenbloembladeren zachtjes uitknijpen en vervolgens fijn snijden. Doe dit bij de ui die nog in de pan zit en roerbak even (het kan helpen een scheutje water erbij te doen). Doe dan de kruiden erbij – alles naar smaak. Op het laatst het citroensap erbij.

 4. Serveer op een bord of schaal met de andere helft van de ui erover. Eet smakelijk!

Opmerkingen

1) Let op wat de ingrediënten van uw pot ras el hanout zijn. Bij ons zat er geen kaneel in, dus dat zelf toegevoegd. Minimaal, zodat het niet naar kaneel smaakt 🙂
2) 1 kg blad is heul veul. Maar het klopt: dan is het een goed portie voor vier personen. De helft als bijgerecht(je).
3) We hadden geen citroen, limoen voldoet ook. Blijkt.


21 maart 2017
Afgelopen zondag was het de Groenmoesmarkt. We, d.w.z. Anthonetta en ik, hadden daar een stand met eetbare planten, zaden en wat boeken. Overdag was mrs. M nog langs gekomen. Ze was kennelijk bevlogen geraakt, want toen ik thuis kwam stond er een enorme schaal met paardenbloemblad en ernaast een frisse dressing. Paardenbloem als sla. Het smaakte uitstekend. En elke herborist kan u vertellen hoe gezond paardenbloemblad is (maar ook bloemen en de wortel zijn goed eetbaar). In Frankrijk is het een gangbare groente. Sterker nog: bij de Horeca-groothandel kopen chefs hun gebleekte pissenlit. Molsla, paardenbloemblad.
Van die enorme schaal blad, bleef een redelijke hoeveelheid over. Dit recept lag nog van vorig jaar in de keuken tussen de flessen en potten weggestopt. Dus nu gemaakt.
Het is zacht als spinazie. Het is verrukkelijk!

1 gedachte over “Gestoofd paardenbloemblad”

Plaats een reactie

Waardering