Verrukkuluk pruimenijs met weinig toegevoegd suiker. Maar wel met room. Wij schonken er een druppeltje of twee zeer oude balsamico overheen. Een superdessert!
- 1 kg hartstikke rijpe pruimen eigenlijk iets meer;
- 150 gr suiker oersuiker/panela;
- 8 eetl water
- 1 citroen alleen sap
- 500 ml room
- optioneel: zeer oude balsamico
-
Snijd de pruimen doormidden, haal de pit eruit en hak het vruchtvlees grof.
-
Zet de massa, het water en de suiker in een passende pan en kook het tot het moes is.
-
Pureer het met een staafmixer. Laat afkoelen. (In een laag koud water helpt.)
-
Als het voldoende koel is om in de koelkast te zetten: in de koelkast
-
Als het goed koud is, de citroensap en oom erdoor roeren en in de ijsmachine.
-
Hierna nog een uur of drie in het vriesvak
-
Schep er bolletjes van. Wij druppelden er wat zeer oude balsamico overheen. (Die is haast zoet.)
-
Geen ijsmachine?
-
Doe in een kom in het vriesvak en roer elk kwartier even goed om. Om kristallen e.d. te voorkomen.
Wij hebben in 2017 een Solis ijsmachine gekocht. Eentje die echt roerend vriest. De massa is dan altijd nog wel als dat van dik softijs, maar overscheppen in een bak en in de vriezer werkt uitstekend. Professioneel ijs.
18 juli 2018
Pruimen lijken eerder herfstfruit. Maar nu zijn er al volop. Kleine ronde rode, dieppaarse pruimen. Heerlijk zoet. Wij hebben helaas geen pruimenboom in onze tuinen staan. Wel diverse appels, kers, walnoot, twee tamme kastanjes, kornoeljes, kweeperen, mispels, maar pruimen? Nee. Dus die hebben we gekocht.
We aten vanavond met zijn twaalfen. Eerst Tunesische stoofpot met schaap en vooraf koude courgettesoep met postelein.
Het recept van pruimenijs vermeldt niet wat er met het citroensap moet gebeuren……..
Goed gelezen. Inmiddels aangepast. Gewoon door de massa mengen.
Simpel recept maar superlekker, perfect evenwicht tussen zuur en zoet. En zo’n mooi kleurtje.