Koude courgettesoep met postelein

Koude courgettesoep met postelein
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
30 min
Totaal
18 uur 45 min
 

Deze soep maakt je best een dag van tevoren. Dan heeft u ook nog tijd om de ijsklontjes te maken. De smaak is verrassend lekker door het toevoegen van de basilicum. Dat is pas goed de volgende dag te proeven. Het posteleinblad vormt een lekkere crunch. Kortom, een uitstekende soep.

Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 12 personen
Auteur: Food & Wine
Ingredienten
  • 1,5 kg courgette niet te grote, in dunne schijven;
  • 1 ui gesnipperd’;
  • 2 tenen knoflook geperst (kwartier voor het de hitte in gaat);
  • 3 laurierblaadjes;
  • 1 theel tijm met bergje;
  • zout;
  • peper uit de molen;
  • olijfolie;
  • 4 eetl fijngehakt vers basilicumblad;
  • 700 ml water;
  • 2 handen postelein vers, de volgende dag;
  • optioneel: dunne reepjes courgetteschil volgende dag;
  • 36 ijsklontjes volgende dag;
Bereiding
  1. Verhit een scheut olie in een stevige pan (kasserol). Bak daarin de ui glazig.
  2. Doe de courgetteschijven erbij. Schep het telkens om, tot de plakken zacht beginnen te worden. (Dat kan een minuut of tien duren.)
  3. Doe de tijm, laurier en knoflook erbij, schep nog even goed door. Doe dan het water erbij.
  4. Breng aan de kook en laat even doorkoken.
  5. Vuur uit, laurierbladen eruit vissen.
  6. Doe het basilicumblad erbij. Zet de staafmixer de pan, of schep het over in een keukenmachien. Het moet erg fijn worden gepureerd.
  7. Breng over in een kom, breng op smaak met peper en zout. Laat het afkoelen. Zet dan in de koelkast.
  8. De volgende dag

    verdeel je pakweg 3 ijsklonten per soepbord of -kom. Schep de koude courgette soep erbij.

  9. Garneer met blaadjes postelein en eventueel wat courgetterasp.
  10. Serveer.
Opmerkingen
  • Wij hebben rijkelijk posteleinblad gebruikt.
  • Postelein houdt het niet lang goed, dus het beste is verse postelein te gebruiken. Uit eigen tuin!

18 juli 2018
Heerlijk met zijn twaalven op het terras gegeten. Deze koude soep sloeg in als een bom. Een smaakbom, welteverstaan. Supersoepie. Die komt zeker en vast elk jaar of vaker terug op het menu.

Plaats een reactie

Waardering