Venkel met koolrabi-salade

Koolrabi-venkel salade
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
30 min
Totaal
4 uur 40 min
 

Een heerlijke koude salade, subtiel van smaak. Voor in het midden van de zomer. 's Middags maken, 's avonds met een glas witte wijn .....

Gang: Salade
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 4 personen
Ingredienten
  • 1 kleine venkelknol in dunne plakjes + wat groen voor garnering
  • 1 koolrabi geschild en in dunne reepjes;
  • 1 rode ui gesnipperd of in dunne ringen;
  • 150 gr  oude schapenkaas in kleine blokjes;
  • 5 eetl slagroom;
  • 3 eetl rode wijnazijn;
  • 2 theel fijne mosterd;
  • mespuntje gemberpoeder;
  • peper uit de molen
Bereiding
  1. Hier biedt de mandoline uitkomst: u kunt er flinterdunne plakjes venkel mee snijden en ook dunne reepjes koolrabi.
  2. Blancheer de dun gesneden venkel een minuut of twee in gezouten kokend water.
  3. Daarna afgieten in een vergiet, even onder koud water en verder af laten koelen en uitlekken.
  4. Maak van room, azijn, mosterd en gemberpoeder een dresseing
  5. Meng alles nu door elkaar: venkel, kaas, koolrabi, dressing.
  6. Zet een paar uur in de koelkast
  7. Voor het serveren wat venkelgroen voor de mooi erop draperen.
Opmerkingen
  • Door de rode wijnazijn wordt de dressing licht roze. De rode ui helpt daar misschien ook wat bij.
  • U kunt elke smaakvolle, wat stevige kaas henruiken. Wij hebben de sublieme kaas van de Ouwendorperhoeve uit Garderen. Hollandse pecorino. Of queso manchego. Nu beledigen we geen Italianen of Spanjaarden, maar complimenteren juist Nelleke en Adriaan.

18 juli 2010
Gerrit is man alleen. Zijn vrouw is met zijn dochter verdwenen: voor zes weken naar India. Familiebezoek. Zo gaat dat. Globalisering van relaties. Of zou je kunnen zeggen dat ze een globale relatie hebben? Dus Gerrit eet vanavond bij ons.
Omdat het eigenlijk min of meer voor het eerst is dat de venkel uit eigen moestuin geslaagd is – Dank aan Taco IJzerman van De Ommuurde Tuin. Die had ooit eens vroeg venkel.
Ik zei: “Dat kan niet. Venkel moet je pas in de zomer zaaien en uitplanten. Anders schiet het.”
“Weet ik,” antwoordde Taco, “maar gewoon doen. Vroeg in het jaar zaaien. En soms mislukt het.” – En we nog wat koolrabi hebben staan, vond ik in de archieven dit recept.
Lekkerrrrr! Uistekend!


23 juli 2018
Prachtige venkels in de moestuin. Ik wilde deze salade al enkele dagen geleden maken. Maar we werden verblijd met de komst van kleinkinderen. (Ja, zou oud zijn we, oh nee, zo jong, we waren vroeg aan de kinders en onze kinders ook.)

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.