Sponszwam met spaghetti

Spaghetti met sponszwam
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
15 min
 

De sponszwam goed schoonmaken en in kleine stukjes verdelen. Met wat knoflook, nootmuskaat en een scheutje room wordt het een verrukkelijke saus.

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Nederlands
Voor: 4
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
  • 1 stuk sponszwam (500 gr of meer)
  • 1 à 2 tenen knoflook geperst (kwartier voor bereiding)
  • 2 eetl ghee (of roomboter)
  • schutje slagroom
  • wat vers geraspte nootmuskaat
  • peper & zout uit de molen
  • Parmezaanse kaas of Remeker vers geraspt
  • 250 gr spaghetti
Bereiding
  1. De sponszwam zorgvuldig schoonmaken. Het zit ongetwijfeld vol met blad, dennenaalden, bosgrond en wat dan ook. Wij wassen het en verdelen het gelijk in kleine stukken. Dit duurt ongeveer een half uur. Maar het loont!

    Laat uitlekken in een vergiet.

  2. Zet het water voor de pasta op. Spaghetti koken zal vermoedelijk ergens tussen de 6 en 8 minuten duren. Het maken van de sponszwamsaus duurt langer. Houd daar rekening mee.

  3. Smelt de ghee in een ruime pan. (Roomboter gaat bruinen.) Doe er de sponszwam en knoflook bij en schep goed om. Dan blijkt hoeveel vocht er nog in zit 🙂

  4. Is de spaghetti al opgezet?

  5. Als het een tijdje heeft ingekookt (regelmatig omscheppen natuurlijk) met peper, zout en nootmuskaat toevoegen. En wat (slag)room.

  6. Als de spaghetti gaar is, afgieten. Over de borden verdelen en er een gulle schep saus over doen. Bestrooi met wat geraspte kaas.



2 oktober 2019
Luis Leon, chocolademaker uit Ecuador, is weer eens bij ons te logeren. Zo gaat dat. ‘s Middags ging hij met mrs. M onze hond uitlaten. We weten waar we sponszwammen kunnen vinden.
“Deze was aan de andere kant van het pad,” zei mrs. M toen ze thuis waren gekomen.
Luis heeft de zwam helemaal schoongemaakt. Zo’n gast moet je immers bezig houden.

Plaats een reactie

Waardering