Het gaat weer niet door. De 5e keer Sint Jan. Ja, ja, een lustrum!

zaterdag 19 juni 10:00 - 17:00

Klein, fijn en bijzonder. Een feestje. Voor de liefhebbers.

Op de valreep trok de Gemeente Renkum een streep door ons feestje. Evenementen mogen niet. Punt. Of er moeten toegangstests worden gedaan. Dus het maakt niet uit of je een markt organiseert voor bij wijze van spreken drie handen vol liefhebbers of duizenden jongeren die dansend en zwetend in de Heineken Music Hall aanwezig zijn.

Het is niet anders. Streep erdoor. Over, uit, afgelast.

Het wordt nu 25 Juni 2022 – ons Sint Jan Evenement een dag na de echte dag van Sint Jan

———————————————————————————————-

Twee handen vol met marktkramen met planten (groenten, vaste planten, bomen en heesters), genieten van bijzondere taarten, rondleidingen door de Eetbare Siertuin, moestuin, ga wildplukken met Elsje, doe een korte workshop, kortom, als je wil kan je uren zoet zijn.

Een klein lustrum
In 2020 ging het niet door. (En nu dus 2021 ook niet) Sint Jan is een meldingsplichtig evenement en dat viel onder de verboden. Nu zijn ongeveer alle verboden ingetrokken, zelfs het Nederlands Openluchtmuseum is open, dan mag dit kleine tuinevenement ook wel. Dus in 2021 is het voor de vijfde keer.  (Dit was Sint Jan in 2019.) (Dachten we.)

Sint Jan (24 juni) s een belangrijke datum voor de natuur en tuin. De laatste asperges, de groene walnoten worden geplukt voor nocino, de laatste rabarber, de Sint Jansuien worden gerooid en de herboristen plukken het bloeiende sint janskruid….. en daarom organiseren wij op deze dag ons eigen Sint Jan-evenement. (Lees hier welke Sint Jan we bedoelen en wie hij was.)


Programma

Gedurende de hele dag zijn er workshops en rondleidingen.
We stellen een boeiend programma samen; dat volgt nog. (Was bijna klaar.)

 

Entree

Stichting De Tuinen MergenMetz heeft geen commercieel oogmerk, we doen het voor ons en jullie plezier. Om het leuk te houden, vragen we een entree van een luttele 2 euro p.p. (kinderen gratis).


Deelnemers (tot nu toe)


Gezocht! – onze speciale gast

De gast die in 2020 zou komen, is helaas niet beschikbaar voor 2021.

We zijn nog bezig om een nog een paar andere standhouders uit te nodigen. Eerder konden we niet beginnen. Maar nu, na covid, staan ze ongetwijfeld allemaal te trappelen.


De Zandse Notengaard

Notenbomen winnen aan populariteit en niet alleen bij de voedselboswachters. Als je een niette kleine tuin hebt, kan je er wel een planten. De Zandse Notengaard bevindt zich in Huissen, bij Arnhem. Ze zijn er vandaag met een assortiment geënte (wal-)notenboompjes in pot. Uiteraard met bijbehorende info en plant- c.q. teelt adviezen. En allerlei notenproducten, zoals olie, hout, inkt en uh… noten.


Kwekerij De Tuinen van MergenMetz (wijzelf)

Door corona gedreven zijn wij in 2020 een heuse kwekerij geworden. We specialiseren ons in bijzondere gewassen van nut voor de mens: eetbare vaste planten, heesters en bomen. Verfplanten en natuurlijk bijzondere moestuingewassen.
Dit jaar presenteren we zelf een redelijk breed assortiment van eigen teelt en een selectie van Lowgardens (want je kan niet alles kweken).


Gastvrij voor de Bij!

We hebben al een flink aantal jaar de bijenkasten van Saskia van Orsel in onze tuin. Dat contact is gelegd via Gastvrij voor de Bij. En dat zouden meer mensen moeten doen. De bijen bestuiven de gewassen – onze opbrengsten zijn sindsdien merkbaar gestegen – en we krijgen nog honing op de koop toe.


Miss Wildpluk, Elsje Bruijnesteijn gaat met u wild plukken of wildplukken

Schrijfster Elsje Bruijnesteijn laat in een spoedcursus wildplukken zien wat er in de moestuin en het omliggende landschap aan eetbare natuur groeit en wat je er zelf van kunt maken. Bekijk haar blog voor lekkere en eenvoudig te maken wildplukrecepten.
Deelname aan  de spoedcursus bedraagt 5 euro, ter plekke te voldoen.  De eerste ronde start om 12:00 uur, de tweede om 14:00 uur.


Truffels uit eigen tuin? Het kan!

Begin februari 2020 was het Groot Nieuws. Judith Evenaar vond truffels in Limburg èn oogstte de eerste, na een aantal jaar in haar eigen truffelgaard; de eerste truffelgaard in Nederland – kijk wat wij er over schreven. Judith vertelt u over truffels en verkoopt heuse truffelboomjes. Dat zijn boompjes met de juiste schimmel aan de wortels.


Sint-Janskruid was 2015 en in 2019 weer artsenijplant

Bloemen van Sint-Janskruid – foto: Deborah Megens

In Duitsland en veel andere landen staat men in het algemeen dichter bij de natuur dan in Nederland. De Universiteit van Würzburg roept elk jaar een heilzaam kruid uit tot artsenijplant van het jaar. In 2015 was dat Sint-Janskruid.

Voor 2019 heeft NHV Theophratus, de Duitse vereniging ter bevordering van natuurlijke geneeskunst, Sint-Janskruid tot plant van het jaar benoemd.

Vandaag is Elvira van Tinteren, herboriste en lid van het Herboristengilde, aanwezig om te vertellen over dit kruid en waar het  het allemaal voor kan dienen. Van thee tot olie en zalven.


Rondleidingen Eetbare Siertuin

Maartje van den Berg verzorgt twee – misschien meer – rondleidingen door de Eetbare Siertuin. Zij bekommert zich al geruime tijd over het wel en wee, verzorgt en kweekt de planten. Ze is daarin Anthonetta van Bergenhenegouwen opgevolgd, die het oorspronkelijke beplantingsschema had gemaakt en de jaren daarna de tuin onderhield en de laatste paar jaar supervisie voerde.

Het is buiten, maar je staat toch wat dichter opeen. Daarom maximeren we het aantal deelnemers per rondleiding op tien per keer.


Groene noten-proeverijen en workshop

nocino maken

Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti verzorgt een groene walnotenproeverij. Je proeft ‘in een notendop’ een vijftal producten die zij met groene walnoten heeft gemaakt. Zoetig, kruidig, pittig, zout en iets met alcohol…Vervolgens maak je zelf een flesje notenwijn voor thuis, dat na een aantal maanden op smaak is. Zo heb je straks nog een opwarmertje op een koude herfstavond.
Duur van de proeverij is 45 minuten.

Nu al reserveren is mogelijk door een mailtje te sturen naar info@frutticonfetti.nl Deelname bedraagt 15 euro, ter plekke bij Cokkie te voldoen.


Zelf verf maken uit natuurlijke materialen

Filtreren van noteninkt

Primo 2020 hebben we een onbestemd deel van de Eetbare Siertuin, De Druppel genoemd, bestemd voor verfplanten. Want zo ging dat vroeger: men maakte kleuren uit planten. En wat vroeger kon, kan nu nog steeds.

We nodigen een deskundige uit en wellicht met workshop – we hebben contact, maar het is nog niet zeker genoeg.


Geweldige chocolades van ClearChox

Het mag wel voor een keertje, onze andere hobby ClearChox. Zeer goede chocolades van ver boven fairtrade cacao. Proef eens iets heel anders dan Verkade, AH Delicata of Tony’s C. Norm voor ClearChox is dat de boer of coöperatie bekend is, dat er een goede prijs voor de cacao wordt betaald en natuurlijk dat de chocolade buitengewoon rijk van smaak is.
(Wel onder voorbehoud van redelijke buitentemperatuur. Anders smelt het als sneeuw voor de zon.)


Boekverkoop

Uiteraard verkopen we de boeken die we in onze webshop hebben staan. En een selectie tweedehands boeken die voor recensies zijn gebruikt. (Dus bijna nieuw.)

 

Meer info

MergenMetz
Norbert Mergen
Toegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Waar

De Tuinen van MergenMetz
Kaart wordt geladen...

1 gedachte over “Het gaat weer niet door. De 5e keer Sint Jan. Ja, ja, een lustrum!”

Plaats een reactie