Dat was een hele mooie Sint Jan

Zaterdag 22 juni 2019 was voor de vierde keer ons Sint Jan-evenement. Een mooie mix van een kleine  markt met bijzondere aanbieders, workshops, rondleidingen en een zeepkist-voordracht. Het was prachtig weer en gezellig druk. Leuk dat jullie er waren! En voor hen die niet konden komen: tot volgend jaar op 20 juni 2020.

Ons Sint Jan-evenement is klein, fijn en voor de liefhebbers. Zeg maar: onze abonnees, Facebook-volgers en andere belangstellenden. We sturen geen persberichten uit naar de (tuin-)media. Maar dit jaar verscheen de aankondiging wel in de rubriek Groene Vingers van Libelle. Dat was een leuke verrassing, maar aangezien de bezorging op vrijdag en zaterdag is, zo hoorden we, was het wel kort dag. Een kwart miljoen abonnees, misschien een miljoen lezers. Hoewel we de bezoekers onder jullie niet gevraagd hoe je van ons evenement had, was er geen duidelijk Libelle-effect.


Een gezellige drukte

Aanwezig waren

Kwekerij Arborealis, met een pracht assortiment eetbare planten, heesters en bomen;
De Zandse Notengaard / De Nootsaeck, met een keur aan walnotenbomen en producten
Elsje Bruijnesteijn, wildplukster van naam, die twee tochten maakte door de omgeving
Heerlijke Tuinen, met een rijk assortiment vaste en minder vaste eetbare planten
Groene Takken, zelf paddenstoelen telen èn truiffelboompjes
ClearChox, onze andere hobby, hele goede chocolade, kwalitatief en ver boven fair trade
Herboristengilde, met o.a. producten op basis van Sint Janskruid
Frutti Confetti, allerlei lekkers en workshops tekenen met noteninkt en inmaken/proeverij groene walnoten
Bloemen in de Tuin, oftewel Anthonetta van Bergenhenegouwen, verzorgde twee rondleidingen door onze Eetbare Siertuin
Madelon Oostwoud, schrijfster van o.a. Voedselbos, was aanwezig en hield de zeepkist-toespraak
en wijzelf met wat boekverkoop. Dit is wat ze zei.


Zo’n tachtig mensen zaten in een cirkel rond de notenboom en luisterden naar Madelon Oostwoud

De zeepkist-toespraak van Madelon lees je hier. Een kort, krachtig en bevlogen betoog voor gezonde grond en veel eetbare planten.


Waarom Sint Jan?

We hebben jaren meegedaan met Velt Ecotuindagen, het eerste weekeinde van juni. Maar op dat moment zijn er zo veel evenementen – ook in onze gemeente – dat we besloten een eigen feestje te organiseren.
24 Juni, Sint Jan,  is een keerpunt in de tuin. De laatste oogst van asperges en van rabarber (hoewel sommigen nog even doorgaan tot en met de eerste week juli). Het Sint Janskruid staat te bloeien en de Sint Jans-uien worden geoogst. En niet te vergeten: San Giovanni, zoals de Italianen de dag noemen waarop de groene walnoten voor de nocino worden geoogst. Of ingelegde groene walnoten.


Met Anthonetta door de Eetbare Siertuin

Op naar eerste lustrum

Het was dit jaar de vierde keer dat we het organiseerden. En telkens weer leuker en beter. In 2016, de eerste keer, pleurde het van de lucht. De korte presentatie die Peter van Laarhoven van Lowgardens Nurseries gaf, ten overstaan van een twintigtal belangstellenden onder de paraplu, blijft in ons geheugen gegrift.
Volgend jaar, 2020, is dan ons vijfde Sint Jan. De 24ste juni – de dag van deze heilige – valt dan op woensdag. Dus ons Sint Jan evenement is even ervoor, zaterdag 20 juni 2020.


2 gedachten over “Dat was een hele mooie Sint Jan”

  1. Hoi Norbert,
    Wat een gezelligheid en leuke activiteiten! Za 20/6 2020 gelijk genoteerd, zodat ik die datum nu eens vrij kan houden. Ik kijk graag vooruit! Nu eerst maar genieten in mijn eigen tuintje en de dorst van de planten lessen.
    Mooie zomer gewenst!

    Beantwoorden

Plaats een reactie