Reclaim the Seeds 2014

Reclaim the seeds plaatjeOp zaterdag 8 en zondag 9 maart vindt het derde Reclaim the Seeds – Zadenweekend plaats. Na Amsterdam en Den Bosch is deze keer Groningen aan de beurt. Het evenement biedt een brede groep belangstellenden de kans op uitwisseling van zaden en van kennis over zaden, duurzame landbouw en de huidige bedreigingen van de zadendiversiteit.

In 2014 zijn De Godin Eetbaar Landschap en de Hortus Haren betrokken bij de organisatie.

Zadenmarkt, ruilmarkt, geefmarkt

Zaterdag 8 maart is er een markt waar particulieren, boeren, organisaties en bedrijfjes uit binnen- en buitenland zaden kunnen ruilen, weggeven en verkopen. Gelijktijdig vindt een workshopprogramma plaats. Praktische workshops over het zelf telen van zaden en workshops die ingaan op internationale ontwikkelingen op het gebied van zaadhandel en biodiversiteit.
Er is bijvoorbeeld aandacht voor de EU-wetgeving en de invloed van internationale bedrijven zoals Monsanto op de landbouw wereldwijd.
‘s Avonds kan men bij een debat met experts meepraten over het zadenbeleid en de gevolgen voor Nederland. Parallel worden documentaires over zaden vertoond.

Nader kennismaken met lokale projecten

Reclaim the seeds [2]De zondag is bedoeld om samen praktisch bezig te zijn en om aandacht te schenken aan lokale voedselinitiatieven. Zoals een fietstocht door Groningen om kennis te maken met lokale initiatieven zoals buurtmoestuinen en pluktuinen. Waar mogelijk steken deelnemers de handen uit de mouwen om de initiatiefnemers op gang te helpen in het nieuwe seizoen.

Waarom Reclaim the Seeds?

Onze voedselvoorziening loopt sluipenderwijs gevaar.
De productie en verspreiding van gezonde, veerkrachtige landbouwzaden staat onder druk. Regelgeving maakt het steeds moeilijker voor kleine ondernemers en particulieren om zaden te telen en die te verhandelen of te ruilen. Op dit moment wordt de zadenwetgeving van de EU herzien. Tegelijkertijd komt de productie en verkoop van zaadgoed steeds meer in handen van grote, internationale bedrijven zoals Monsanto, Syngenta, Bayer.

 

Reclaim the seeds [4]Deze ontwikkeling betekent dat keuzes over voedsel en landbouw bij een paar bedrijven komt te liggen. De grote zaadgoedbedrijven bieden slechts een beperkt aantal variëteiten aan; variëteiten die geschikt zijn voor een grootschalige, gemechaniseerde monocultuur en de voedselverwerkende industrie.
Dit gaat ten kosten van de veerkracht en biodiversiteit van de landbouw. Onze voedselvoorziening loopt sluipenderwijs gevaar. Kleinere producenten en particulieren raken hun handelsmogelijkheid en dus zeggenschap steeds meer kwijt.

 

Reclaim the seeds [1]In reactie hierop ontstaan steeds meer kleinschalige projecten voor voedselvoorziening in wijken, buurten en dorpen. Ook verenigen zadenproducenten die werken met biologische, niet-genetisch gemanipuleerde zaden en oude rassen zich in netwerken.

Reclaim the Seeds biedt een alternatief voor de negatieve ontwikkelingen en de positieve initiatieven versterken door de organisatie van dit zadenweekend. Het project wordt elk jaar door ASEED en een wisselende groep lokale organisaties en vrijwilligers georganiseerd.
 

Praktische informatie

Mee doen? Deelnemen aan het zadenweekend kan als bezoeker, kraamhouder of als vrijwilliger.

Zaterdag
Beurs en rest dagprogramma: locatie Hortus Haren, Kerklaan 34, Haren, tijd: 11:00 -17:00 uur.
Avondprogramma: locatie Oude RKZ, Emmastraat 15, Groningen, avondeten 17:30-19:00 uur, aanvang debat 19:30 uur.

De entreeprijs voor de Hortus is op 8 maart is 3 euro. (Normaal is dit €7,50 voor de Hortus alleen en nu krijg je er het hele programma bij.)

Zondag
Activiteiten: Oude RKZ, Emmastraat 15, Groningen, aanvangstijd 10:00 uur, lunch 12:00 uur, start excursies 13:00 uur

Voor deelnemers van buiten Groningen is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar. Wil je een slaapplaats? Meld het op tijd.

Updates, een uitgebreider programma en achtergronden zullen te vinden zijn op www.reclaimtheseeds.nl. Contact: info@reclaimtheseeds.nl.

Plaats een reactie