Erwtensoep met varkenspoten

bron: divers en wat eigen

(Voor een fikse pan voor veel mee-eters of om in te vriezen:)

1 kg droge spliterwten; 4 l water; 4 middelgrote preien, in smalle ringen; kleine knolselderij, geschild en in pakweg 1 x 1 cm stukjes; 4 uien, gesnipperd; 1 forse teen knoflook, fijngehakt; 3-4 laurierblaadjes, gekneusd; 2 groentebouillonblokjes; 4 aardappels, in blokjes van 1 x 1 cm; 2 varkens poten; peper & misschien nog wat zout; eventueel rookworst

Spliterwten hoeven niet te worden geweekt. Breng de erwten tegelijk met de hele varkenspoten en de bouillonblokjes aan de kook. Doe er al een beetje zout bij.

Erwtensoep met varkenspoten 1Terwijl dit kookt, maakt u de rest klaar. Mise-en-place heet dat in culinaire termen.
Na een uurtje of wat doet u stap voor stap de ingrediënten in de soep. Wij doen de prei in twee delen; een deel dun gesneden ringen op het laatst, zodat er nog wat beet is.


Erwtensoep met varkenspoten 7Na in totaal circa twee uur vist u de varkenspoten uit de soep. Laat ze wat afkoelen. Haal het zwoerd (vel) er af. Pluk het zachte vlees van de botten, snijd het eventueel kleiner in blokjes. Doe het terug in de soep.
Nog even doorkoken.

Als u worst lust, doe dan ook tijdig de rookworst (in schijfjes) in de soep, zodat het warm wordt.


Erwtensoep met varkenspoten 1212 januari 2014
Al enige tijd liggen de poten van Hamlet, een bonte bentheimer van De Broer in Laren Gld, in onze vriezer. Nu in de soep. Het blijkt eigenlijk één poot in tweeën: een stuk bovenbeen, de knie en het scheenbeen. Het hoefje ontbreekt.

Vandaag om 16:11 uur is Ella geboren. Dochter van Mirte en Hans. Wij zijn weer opa en oma – we waren bewust jonge ouders, we zijn nu onbewust jonge oma en opa. Dus het moet gezegd: de soep heeft een paar uur niet op het vuur gestaan, na het toevoegen van de meeste ingrediënten en het plukken van het vlees.

10 januari 2015
Toeval of niet, maar we maken weer deze erwtensoep – met poten van Aagje – en overmorgen is Ella één jaar oud.

8 gedachten over “Erwtensoep met varkenspoten”

 1. Prima recept, kan niet anders zeggen. Maar dat bouillonblokje he, dat heeft zo’n kind toch niet nodig. Bosje maggiblad, selderie (knol en/of blad) en zo nodig afmaken met snufje zout na afloop.
  Eerlijk is eerlijk, ik gebruik ook af en toe nog een bouillonblokje, maar eigenlijk zijn het zoute klonten zonder veel meerwaarde.
  Laat eerlijke ingrediënten maar hun werk doen.

  Beantwoorden
  • Zeer goed op gemerkt bouillonbloken zijn zout blokken, zet het vlees op in koud water met een beetje zout.
   Afschuimen en dan de schil van gewassen wortel, knolselderij, prei, 2 uien, foulie, peperkorrels, tijm,laurier 6 blaadjes droge of 3 verse, doe de kruiden in een zakje en hang deze in de pan.
   Laat het zachtjes gaar worden en haalde groente er uit samen met het zakje gooi dit weg en verwerk het vlees in stukken, blancheer de gesneden groente in brunoirs ( blokjes ) gesneden en in dunne plakjes ( prei )
   Maak de boullion met de geweekte erwten aan de kook als deze gaar zijn voeg er het vlees en de groente toe deze zijn beet gaar en dat is het lekkerste bij de erwtensoep, dus GEEN bouillonblokjes.

   MVG Petit-Jean

   Beantwoorden
  • Verder niet, nee. Het is een ‘slappe massa’ die de soep nogal teniet zal doen. Anders dan zwoerd uitbakken/grillen heb ik me (nog) niet verdiept in andere toepassingen voor huis-tuin-en-keukengebruik. Industrieel wordt het varken tot het laatste haartje gebruikt.

   Beantwoorden

Plaats een reactie